de la fondare
Evenimente

Doar într-un apartament s-a înregistrat un volum de apă nedeclarat de circa 1600 m 3 !

Specialiștii furnizorului de apă își propun diminuarea cotei-părți. Astfel, vor fi întreprinse mai multe acțiuni în acest sens. Chiar începând cu această săptămână, echipe comune formate din controlorii furnizorului de apă și gestionarii fondului locativ verifica apartamentele. Mai cu seamă se acordă atenție apartamentelor unde este declarat consum zero pentru serviciile de apă și canalizare. Acțiunea este comună, deoarece, consumatorii nu asigură acces angajaților ACC. Astfel, ca urmare a verificării apartamentelor din gestiunea Întreprinderii municpale nr. 2, doar într-un singur apartament s-a depistat consum de apă nedeclarat de circa 1600 m 3 , iar în altul circa 600 m 3 . Acest bloc are în total 294 de apartamente fiind gestionat de către Întreprinderea municpală nr. 2.
Precizăm că, nedeclararea consumului de apă este una din principalele cauze care creează cota-parte. Ca urmare a verificărilor efectuate în apartamentele unde se declară consum zero, volumul nedeclarat va fi expus spre plată consumatorilor de rea-credință, iar în rezultat cota parte se va diminua considerabil, sau chiar va dispărea.
Concluzia este că problema diferenței de volum trebuie căutată în scara blocului. Pot fi scurgeri de apă în apartamente, unii locatari prezintă indicii eronați, sau în apartamentele în care nu sunt instalate contoare, locuiesc mai mulți oameni decât sunt de fapt inregistrați.
Specialiștii ACC, contează pe sprijinul locatarilor și a gestionarilor fondului locativ și îndeamnă pe toți cei interesați la o conlucrare eficientă, căci doar așa se va reuși diminuarea cotei-părți. De asemenea, face apel către toții consumatorii să indice în factură consumul real de apă și să achite lunar facturile pentru serviciile de apă și canalizare. Astfel, se va evita înregistrarea unui volum mare de apă nefacturat. Mai mult, este mai simplu să achiți lunar consumul real, decât să înregistrezi o datorie mare.
Precizăm că, S.A. „Apă-Canal Chişinău” livrează servicii de apă şi de canalizare, facturarea serviciilor fiind efectuată de către Î.M. „Infocom”. În comun cu gestionarul fondului locativ, în cazul fiecărui bloc locativ, lunar, conform graficului stabilit şi publicat pe site-ul întreprinderii, responsabilii S.A. „Apă-Canal Chişinău” citesc indicii contorului comun din bloc în prezenţa gestionarului, ulterior indicii sunt transmişi către Î.M. „Infocom” spre efectuarea calculelor respective şi emiterea ordinelor de încasare a numerarului. Înregistrarea datelor de la contorul comun al blocului nu presupune şi deţinerea de către S.A. „Apă-Canal Chişinău” informaţiei a istoriei plăţilor pentru fiecare locatar.
Reamintim, că reglementarea raporturilor de furnizare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare în blocurile locative, precum şi modalitatea de facturare a serviciilor oferite sunt indicate şi în art. 29, alin. (2) din Legea nr. 303 din 13.12.13 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, care prevede: „În blocurile locative în care contractele de furnizare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare sunt încheiate cu gestionarul blocului locativ, facturarea serviciului se efectuează în baza tarifelor aprobate pentru furnizarea acestui serviciu la blocul locativ şi a volumului de apă înregistrat de contorul comun instalat la branşamentul blocului, cu distribuirea integrală pe apartamente a volumului de apă înregistrat. Distribuirea pe apartamente a volumului de apă înregistrat de contorul comun de la branşamentul blocului locativ se efectuează în baza datelor contoarelor instalate în apartamente de către proprietari/chiriaşi sau, în lipsa contoarelor, conform normelor de consum aplicate. Volumul înregistrat de contorul de la branşamentul blocului locativ, dar nedistribuit, în baza indicaţiilor contoarelor individuale/normelor de consum aplicate se repartizează adăugător pentru fiecare apartament proporţional consumului înregistrat de contoarele instalate în apartament şi conform normelor de consum”.