Studiu: apa îmbuteliată este de 3.500 de ori mai dăunătoare pentru mediu decât apa de la robinet
Uneori, deciziile pe care le luăm ca să trăim sănătos, ne afectează foarte grav sănătatea. Ideea este clară şi simplă: în majoritatea ţărilor din întreaga lume, apa de la robinet este mai sigură decât apa îmbuteliată în sticle de plastic, care este şi achiziţionată la un preţ exagerat.
Despre ce se întâmplă în cazul apei îmbuteliate, ne spun specialiştii Institutului din Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal). Astfel, potrivit unui studiu realizat de ei, impactul apei îmbuteliate asupra mediului este „de până la 3.500 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet”. De asemenea, cercetătorii consideră, că impactul apei îmbuteliate asupra ecosistemelor este de 1.400 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet.
Studiul, primul de acest fel, a examinat impactul apei îmbuteliate în orașul Barcelona, acolo unde metoda este din ce în ce mai populară, în ciuda îmbunătățirilor aduse calității apei de la robinet în ultimii ani.
ISGlobal a descoperit, că dacă toată populația orașului ar bea doar apă îmbuteliată, acest lucru ar duce la dispariția mai multor specii de animale și la un cost de extracție a resurselor de 3.500 de ori mai mare, decât dacă cele aproape 1,5 milioane de rezidenți ar bea apă de la robinet, cu o valoare de aproximativ 83,9 milioane de dolari pe an.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că impactul apei îmbuteliate asupra ecosistemelor este de 1.400 de ori mai mare decât apa provenită de la robinet. Autorii studiului au evaluat „întregul ciclu de viață” și impactul asupra mediului al unui pet, incluzând extracția materiilor prime, fabricarea, transportul, distribuția, utilizarea și eliminarea sticlelor din plastic, după cum informează Euronews.
Astfel, s-a concluzionat, că reducerea impactului asupra mediului depășește riscul redus al cancerului de vezică urinară asociat cu apa potabilă de la robinet. Procesul de tratare a apei potabile generează niveluri scăzute de trihalometani, care au fost asociați cu un risc mai mare de cancer de vezică urinară. Adăugarea unui sistem de filtrare casnică a apei potabile de robinet ar reduce considerabil și riscul altor probleme de sănătate, mai spun cercetătorii.
Numai în SUA sunt necesari 17 milioane barili de petrol pentru a produce cantitatea suficientă de plastic care să satisfacă cererea anuală de apă îmbuteliată în peturi. Acest total ar fi necesar pentru alimentarea a aproximativ 100.000 de case. În Marea Britanie, apa îmbuteliată este de cel puțin 500 de ori mai scumpă decât apa de la robinet.
Studiul ISGlobal poate ajuta la reducerea consumului de apă îmbuteliată, însă e nevoie de politici mai active pentru a schimba a schimba direcția și pentru a proteja mediul.
„În Barcelona am putea avea mai multe campanii de informare pentru a-i face pe cetățeni mai conștienți, că beneficiile pentru sănătate din apa îmbuteliată potabilă sunt minore în comparație cu impactul asupra mediului. Trebuie să îmbunătățim accesul la sistemul de apă publică, la fântânile publice și la locurile în care oamenii se pot duce cu o sticlă, nu pet, să își ia apă fără să plătească”, a declarat autorul principal al studiului Cristina Villanueva, accentuând faptul că e nevoie de ca autoritățile publice să faciliteze accesul la apa publică pe străzile publice din tot mai multe orașe.
„Oamenii au încredere în apa îmbuteliată, deoarece agenții de publicitate au făcut o treabă bună pentru a convinge tot mai multă lume că aceasta este opțiunea mai bună”, a mai punctat Cristina Villanueva.