de la fondare
Evenimente

18 Septembrie – Ziua Internațională a Monitorizării Calității Apei

Începând din 1972, în fiecare an, pe data de 18 septembrie este marcată Ziua Internațională a Monitorizării Calității Apei. În prezent, Ziua Mondială de Monitorizare a Apei (World Water Monitoring Day) este parte a unui program al EarthEcho International şi se realizează sub denumirea EarthEcho Water Challenge. Programul se desfăşoară anual începând cu 22 martie ce marchează Ziua Mondială a Apei (ONU) și până la 31 decembrie.

Ziua mondială de monitorizare a apei reprezintă o iniţiativă globală menită să determine oamenii din întreaga lume să testeze calitatea apei locale şi să încurajeze acţiunile de protejare a apei.
Ea a fost instituită pentru a încuraja şi a educa oamenii cu privire la modul în care pot monitoriza componentele apei din zona în care locuiesc, notează site-ul www.daysoftheyear.com. Poluarea apei este o problemă serioasă, iar cu fiecare an care trece este tot mai important să învăţăm cum să o identificăm, dar şi să o prevenim.  EarthEcho International este o organizaţie nonprofit întemeiată pe convingerea că tinerii au puterea de a schimba planeta. Fondată, în 2000, de fraţii Philippe şi Alexandra Cousteau în onoarea tatălui lor, Philippe Cousteau Sr., fiul legendarului explorator Jacques Yves Cousteau, organizaţia are misiunea de a inspira tinerii din întreaga lume să acţioneze acum pentru un viitor durabil.

Ziua mondială de monitorizare a apei ne aminteşte că este vremea să verificăm calitatea apei, prin acţiuni simple precum testarea calităţii apei la nivel local, schimbul de date pe plan internaţional şi luarea de măsuri pentru protejarea resurselor de apă. 

În mun. Chișinău, calitatea apei este monitorizată zilnic de către furnizorul de apă, înainte de pomparea în reţeaua de distribuție a mun. Chişinău la peste 25 parametri fizico-chimici şi bacteriologici. Specialiștii furnizorului de apă, de comun acord cu cei de la Centrul de Sănătate Publică din mun. Chişinău și celelalte instituții de mediu colaborează pentru menținerea unei calități superioare a apei potabile.

Calitatea apei este monitorizată la două laboratoare și anume, Laboratorul Stației de apă Nistru (LSN) şi Laboratorul apă potabilă (LAP). Pentru stabilirea indicilor sanitaro-igienici se utilizează 37 de metode analitice validate. Probele de apă sunt prelevate din fluviul Nistru, punctele de recepţie a apei la etapele de tratare a Staţiei de tratare or. Chişinău şi Staţia de apă Nistru, rezervoarele de apă potabilă, reţeaua centralizată de distribuţie a mun. Chişinău, fântânile arteziene şi fântânile cu izvor local, aflate în gestiunea ACC, precum şi cele din apeductele nou-construite, care ulterior se conectează la sistemul centralizat municipal, după înlăturarea scurgerilor, a plângerilor clienţilor, de la agenţi economici şi persoane fizice etc.