ACC optează pentru un mediu sănătos în Chișinău!
În premieră, în ultimii ani, în or. Chișinău nu s-a resimțit miros neplăcut emanat de la Stația de Epurare, Chișinău. Totul a fost posibil monitorizării zilnice stricte, dar și a controalelor în teritoriu. În scopul redresării situației create, administrația furnizorului de apă a intensificat verificările agenților economici din domeniul vinicol, prelucrării lactatelor, peștelui, carnii, produselor alcoolice etc. Echipele mobile din cadrul întreprinderii monitorizează non-stop procesul, iar colectoarele sunt monitorizate și se preiau probe de la apele uzate deversate de agenții economici.
Cu toate acestea, periodic în aer se simte un miros neplăcut, care nu este cauzat de apele uzate de la Stația de Epurare, Chișinău. Acest miros se intensifică mai mult toamna, când producerea este la maximum și se resimte în aer.
Nivelul de poluare a aerului și sursa mirosului neplăcut emanat în aer poate fi stabilit doar de organele abilitate în domeniu, inclusiv Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Inspecția pentru Protecția Mediului Chişinău etc, care au în dotare utilaje și aparatele necesare.
În acest sens, S.A. „Apă-Canal Chişinău” face apel către toţi locuitorii mun. Chişinău şi angajații întreprinderilor industriale, alimentare, vinicole etc., să își revadă procesul tehnologic de activitate atfel, încât să nu existe emisii de poluanți în aer. De regulă, poluantii primari sunt rezultatul direct al unui proces industrial (asa cum este dioxidul de sulf emis de fabrici, uzine de exemplu). Mai mult, specialiștii ACC vor anunța organele abilitate în domeniu, despre cazurile de răspândire a mirosului neplăcut emanat în aer ca urmare a activității desfălurate de unii agenți economici.
Mai mult, precizăm, că la moment Stația de Epurare lucrează la parametrii normali. Procesul tehnologic de epurare a apelor uzate din municipiul Chişinău se efectuează în conformitate cu prevederile Regulilor de exploatare tehnică a sistemelor de alimentare cu apă şi evacuare a apelor uzate din localităţi.
Administrația furnizorului de apă monitorizează non-stop procesul tehnologic de la Stația de epurare mun. Chișinău, pentru a evita ca prin sistemul public de canalizare la stație să ajungă deversări în salvă de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți. Și aceasta deoarece, concentrațiile de poluanți mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare, pot pune în pericol buna activitate a treptei biologice a SE.
ACC atenționează, că în cazul în care vor fi depistați agenți economici care deversează ape cu concentraţii majorate de poluanţi, aceştia din urmă, vor fi nevoiți să achite prejudiciul cauzat întreprinderii și mediului, iar în cazuri extreme, se va recurge chiar și la sistarea activității.