ACC continuă controalele inopinate ale furnizorului de apă. Pe parcursul lunii octombrie au fost prelevate probe de la circa 120 agenți economici!
S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” şi-a fixat ca obiectiv major reducerea deversărilor apelor uzate cu depășirea concentrațiilor maxime admisibile (CMA) în rețeaua publică de canalizare, continuând campania de verificare a clienţilor, care încalcă prevederile legale ce ţin de poluarea apei şi mediului şi va intensifica şi mai mult acţiunile de control în perioada următoare. Zilnic, angajaţii furnizorului de apă, monitorizează în acest scop corectitudinea procesului de deversare a apelor uzate.
În scopul depistării acestor nereguli, administrația S.A. „Apă-Canal Chişinău” continuă controalele inopinate la agenții economici, care încalcă flagrant procesul de deversare a apelor uzate.
Astfel, recent, ca urmare a controalelor inopinate, efectuate de către angajaţii operatorului în zonele industriale din sect. Ciocana, Botanica, Buicani, Centru, dar și în suburbiile capitalei etc., după programul de lucru, pe parcursul lunii octombrie au fost prelevate probe de la 20 agenţi economici cu activitate de producere vinicolă și panificație. Totodată, specialiștii din cadrul Sectorului inspecție și control efectuază prelevări ale probelor ordinare. Astfel, în luna octombrie au fost prelevate probe ordinare de la circa 100 agenți economici cu diferite genuri de activitate.
Rezultatele acestor controale au demonstrate depăşiri la unii indicatori CMA, cum ar fi: pH (concentrația ionilor de hidrogen), CCOCr (consumul chimic de oxigen), NH4, (vezi pozele anexate).
Dacă nu își vor revedea procesul tehnologic, Operatorul va întreprinde acțiuni dure, iar agenții economici riscă să fie deconectați de la serviciul public de alementare publică și canalizare.
Pentru că se confruntă din ce în ce mai des cu cazuri de poluare a apei din reţeaua publică, furnizorul de apă atrage atenţia, că deversarea apei poluate, constituie o infracţiune, iar cei care încalcă prevederile legale în domeniul serviciilor de utilităţi publice se expun la riscuri ce au consecinţă plata despăgubirilor şi amenzilor aferente, deconectărilor, precum şi urmărirea penală.