ACC promovează tinerii specialiști!
Este tânăr, sociabil, optimist şi plin de idei, iar provocările îi trezesc curiozitatea unor noi începuturi, pe care îi place să le experimenteze, implicându-se activ în procesele noi de lucru. Este vorba de Vadim Ciolan, inginer energetician proiectant în cadrul Grupului planificare și supraveghere a Departamentului energetic. Deşi activează la întreprindere de doar 2 ani, a reuși în acest răstimp să însușească specificul activității sale, dar și să se integreze ușor în echipă. Până a ajunge la S.A. „Apă-Canal Chişinău” a activat la alte întreprinderi energetice. În cadrul Departamentului energetic activitățile sale de bază se regăsesc în îndeplinirea lucrărilor de verificare, modificare, corectare, elaborare a schemelor electrice, eliberarea condițiilor tehnice pentru conectarea la rețeaua de energie electrică pentru subconsumatori, precum și verificarea îndeplinirii acestora înaintea racordării, evidența documentară a traseelor de cablu, introducerea modificărilor în schemele existente, inspectarea locurilor deteriorării cablurilor, conlucrarea cu furnizorul și operatorul de rețea, înaintarea solicitărilor și demersurilor, coordonarea lucrărilor preconizate.
Activitatea în domeniul energetic presupune unele riscuri, de aceea, în pemarmanență se desfășoară instruirea şi verificarea cunoștințelor personalului electrotehnologic, cu readucerea la cunoștință a normativelor tehnice în domeniul energetic, în conformitate cu prevederile Normelor de exploatare a instalațiilor electrice ale consumatorilor noncasnici și Normelor de securitate la exploatarea instalațiilor electrice.
Vadim Ciolan este mândru de faptul, că activează în domeniul pe care îl cunoaşte şi în care şi-a făcut studiile. Mai mult, este mulțumit, că nu a fost nevoit să plece din țară, dar muncește acasă. Fiind tânăr şi energic, face parte și din echipa de fotbal a întreprinderii.
Colegii îi apreciază activitatea, iar pentru meritele sale este respectat în cadrul Departamentului.
Așa cum prerogativele Departamentului energetic sunt asigurarea funcționării fiabile a echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor, precum și a sistemelor electrice a obiectelor din cadrul S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Vadim Ciolan promovează idei noi în acest sens.
De-a lungul anilor, împreună cu colegii sai, promovează controlul utilizării eficiente a energiei electrice în cadrul compartimentelor întreprinderii, elaborarea planurilor de eficientizare și raționalizare a resurselor, în scopul îmbunătăţirii performanţei energetice, prin întreprinderea măsurilor de îmbunătăţire continuă a acesteia, în conformitate cu politica energetică și Sistemul de management al energiei ISO 50001.
Astfel, în conformitate cu aceaste acte normative, permanent sunt proiectate și reconstruite obiective noi. Pentru îmbunătăţirea performanţei energetice pe parcursul anilor, au fost elaborate proiecte de alimentare şi realimentare cu energie electrică a obiectelor, care sunt supuse pericolelor permanente de deconectare de la sursa de energie electrică sau care necesită modernizarea utilajului perimat. Îndeplinite sau în curs de realizare, toate proiectele au scopul de a spori fiabilitatea alimentării cu energie electrică a obietelor proiectate, precum și reducerea consumului de energie.
Dacă să ne referim la un exemplu concret, în anul 2018, a fost finalizat proiectul de retehnologizare a a câtorva stații de pompare a apei, una dintre care este SPA Independenției (vezi foto), care asigură cu apă potabilă locuitorii din sectorul Botanica și, la necessitate, sectorul Telecentru, ceea ce reprezintă o parte a pachetului nr. 3 din Programul de investiții prioritare PIP. Drept urmare, au fost modernizate utilajele electrice, fiind montate agregate noi și anume, au fost schimbate 8 unitați de pompare, mult mai eficiente energetic și modernizată instalația de distribuție 0.4kV. În rezultatul implementării proiectului respectiv s-a obtinut micșorarea consumului de energie de până la 30%, fiind modernizat procesul de comandă și dirijare a acestora, prin instalarea echipamentului SCADA de dirijare (vezi foto), monitoring, prelevare și transmitere a datelor referitor la procesul de lucru a stației, precum volumele de apa pompată, energia consumată în proces și alti parametri tehnologici, în regim real, direct la dispecerat. Prelevarea acestor date prezintă un avantaj pentru efectuarea analizei procesului tehnologic şi a eficienței obținute în urma modernizarii utilajului stației de pompare.
Asemenea proiecte au fost implementate în ultimii ani la mai multe obiective ale intreprinderii, fapt, ce per ansamblu, a condus la reducerea consumului de energie cu peste 5%, ceea ce reprezintă circa 2,7 mil. kWh pe an.
Obiectivele prioritare de moment și de viitor al departamentului, în afară de efiencitizarea consumului de energie, constituie și sporirea fiabilității de alimentare cu energie electrică a obiectelor strategice din cadru ACC prin construcția de noi rețele, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și utilajului electric existent, pentru aceasta se execută în permanență lucrări de reparație capitală, curentă și mentenanță a acestora.