de la fondare
Evenimente

Furnizorul de apă a reluat evacuarea nămolului acumulat în geotuburi

Imediat după finalizarea Sărbătorilor de iarnă, specialiștii furnizorului de apă au reluat evacuarea nămolului acumulat timp de un an, la  Staţia de Epurare din Chișinău. Amintim că lucrările de evacuare a nămolului au început pe 18 decembrie, 2017 curent, dar au fost stopate în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Până în prezent, specialiștii  au evacuat deja din tuburile geotextile de pe platformele special  amenajate în depozitele Staţiei de epurare circa 15 mii m3 nămol. Muncitorii preconizează până în martie, 2018 să evacueze peste 75 de mii metri cubi de nămol din circa 140 de tuburi geotextile. Nămolul transportat va fi stocat în depozite speciale, care au fost construite pe teritoriul Staţiei de Epurare. După ce va fi evacuat nămolul, vor fi efectuate lucrările de salubrizare a platformelor, precum şi a căilor de acces dar și dezinfectarea acestora.

 

An de an, aceste lucrări se fac anume în sezonul rece pentru a evita răspândirea mirosului neplăcut de la mecanismele care transportă acest nămol. Totuși pe perioada lucrărilor în oraș, periodic s-ar putea răspândi miros neplăcut din cauza  utilajului deja învechit.

Stația de epurare activează mai bine de 50 de ani, utilajul fiind deja uzat. În repetate rânduri, din sursele proprii, administraţia S.A. „Apă-Canal Chișinău” a investit în renovarea şi menţinerea utilajului existent, astfel asigurând o buna activitate. Pentru ca sistemul de epurare să funcţioneze eficient este nevoie construcţia unei noi staţii. Lucru care va fi posibil datorită obținerii creditului oferit de BERD și BEI, în valoare totală de circa  62,8 mln, EUR, dintre care circa 14 mln EUR sunt sub formă de grant. Cea mai mare parte de investiții sunt destinate primei faze de reabilitare a Stației de Epurare și a circa 7 km de rețele magistrale de canalizare, inclusiv 3 km de colectoare de dimensiuni majore. În special la SE este prevăzută construcția instalațiilor noi de tratare a nămolului, cu obținerea biogazului utilizat Pentru producerea energiei electrice și termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură. Obiectivul propriu-zis va fi construit în mai multe etape.

Conform, licitației ,,Reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi Linia Nouă de Tratare a Nămolului”, deja a fost selectată compania care se va ocupa de reabilitarea SE.  Amintim că la depunerea ofertelor a au participat 15 companii internaţionale din 13 ţări: România, Ucraina, Austria, Franţa, Germania, Italia,  Turcia, Bulgaria, Polonia, China, Israel, Slovenia, Cehia. Ţinem să menţionăm că compania câştigătoare s-a conformat tuturor cerinţelor stipulate în Caietul de Sarcini, este pe deplin capabilă să îndeplinească lucrările, iar preţul oferit se plasează în limita bugetului estimat conform Planului de Procurări al Programului de Investiţii Prioritare. Contractul prevede reabilitarea structurilor existente pe linia apei (decantoare primare, bazine de aerare cu nămol activ, decantoare secundare), construcţia  unei noi staţii de pompare a apelor uzate şi a deznisipatoarelor, precum şi construcţia  liniei noi de tratare a nămolului (îngroşătoare, metantancuri, centrifuge). Durata de executare a contractului este de 900 de zile.

În prezent, au loc lucrări ce ţin de proiectarea detaliată a obiectivului.

Totodată, asigurăm, consumatorii că, la moment, Staţia de epurare funcţionează conform parametrilor stabiliţi, specialiştii din cadrul întreprinderii verifică zi de zi procesul de epurare. Pentru menţinerea parametrilor de calitate a apei uzate, precum şi ca urmare a adresărilor multiple ale agenţilor economici din diferite sectoare ale capitalei, privind achitarea plăţilor diferite pentru preepurare, s-a decis rezilierea contractelor cu toţi agenţii economici, cu încheierea unor acorduri suplimentare în acest sens. Toţi agenţii economici vor fi obligaţi să proiecteze şi construiască propriile stații de preepurare.

În acelaşi context, subliniem, că tehnologiile utilizate din 2009 şi până în prezent pentru prelucrarea nămolului şi-au demonstrat eficacitatea. Deşi, fiind o soluţie temporară pentru stocarea nămolului, geotuburile au permis reducerea suprafeţelor platformelor de nămol de la 37 ha la 3,6 ha, astfel, fiind redus esenţial mirosul pestilenţial de pe platformele de prelucrare a nămolului.

În , curent vor fi instalate 2 centrifugi pentru deshidratarea nămolului, care vor asigura o eficacitate sporită și vor mișcora considerabil, volumul nămolului acumulat.