de la fondare
Evenimente

Procesul de tratare a apei este complicat, dar esențial pentru ACC!

S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” este o întreprindere deosebit de importantă pentru producție, iar angajații din Direcția tehnică sunt cei, care asigură procesul de tratare și prelucrare  a apei potabile, renovarea și remedierea avariilor înregistrate la rețelele de apeduct și canalizare  și, desigur, prelucrarea apei uzate. Altfel spus, acești specialişti au grijă ca apa care ajunge în casele consumatorilor să fie de calitate, la parametri normali şi livrată non stop.

Așa se face, că o treime din acești angajați activează la întreprindere mai bine de 20 de ani. Potrivit acestora, explicația este simplă, odată ce te angajezi la întreprindere, devii parte din echipă, iar cu trecerea anilor, muncind cu abnegație realizezi, că ești important, iar munca îți este apreciată.

Vladimir Ghelbet  este unul dintre acei angajați, care activează în cadrul S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” de 25 de ani în calitate de lăcătuș automatică și aparate de măsură și control din cadrul Departamentului tratare apă Chișinău.  Până a se angaja la întreprindere a mai activat și în alte părţi, dar cu ce se ocupă la ACC este un lucru total diferit. Din spusele dânsului, după o viață întreagă de muncă asiduă, este permanent plin de energie, fiind gata să muncească și în continuare, pentru că își iubește prea mult profesia ca să se lase de ea. Deși, nu este o muncă simplă, atunci când îţi iubeşti profesia, muncă grea nu există. Este mulțumit, că împreună cu colegii reușește să repare și să întrețină dispozitivele de măsurare şi monotorizare din dotare. Mai ales, că datorită implicării sale se reușeşte punerea în funcțiune a oricărui dispozitiv de măsurare şi monotorizare. Desigur, că uneori reparația unui aparat de măsură este mai complicată, dar chiar și așa, zice, că cel mai mult contează produsul final și confortul consumatorilor.

Este mândru, că activează la întreprindere și muncește cu dăruire, mai ales, că de buna funcţionare a dispozitivelor de măsurare şi monotorizare depinde calitatea apei. Acum, ajuns la o  vârstă înaintată, își dorește să transmită cunoştinţele şi experienţa acumulată tinerilor specialiști. Șefii îl descriu drept  un bun specialist şi o persoană agreabilă şi responsabilă, cu mult bun simţ şi spirit de echipă dezvoltat.

Lista angajaților care muncesc de aproape o viață în cadrul S.A. „Apă-Canal Chișinău” poate fi continuată cu sute de peroane demne de menționat, grație profesionalismului şi responsabilităţii de care au dat și continuă să dea dovadă.

Procesul de tratare a apei este unul foarte complicat, utilizându-se, în acest scop reactivi aşa ca coagulant, floculant, dezinfectant. Schema tehnologică de tratare a apei la stații este în două trepte: decantare şi filtrare. Dezinfectarea apei are loc, la fel, în două etape: înainte de amestecătoare (dezinfectare primară) şi după filtre (dezinfectarea secundară). Ulterior, apa filtrată se acumulează în rezervoarele de apă potabilă, unde se asigură timpul necesar de contact a acesteia cu dezinfectantul (hipocloritul de sodiu). Din rezervoarele de apă potabilă, apa este pompată şi transportată în rețelele orășenești de distribuție a apei. Pe tot parcursul procesului tehnologic de tratare a apei, controlul calității apei potabile se efectuează în strictă conformitate cu graficele de control, coordonate cu Centrul de Sănătate Publică din mun. Chişinău, prin intermediul a două laboratoare de apă potabilă acreditate, în conformitate cu prevederile Standardului Internaţional SM SR ISO/CEL 17025. La fiecare etapă, o dată pe oră, se iau probe de apă, verificându-se  calitatea apei la intrare, după decantare, după filtrare şi la intrarea şi ieşirea din rezervoarele de apă potabilă.  De aceea, putem afirma cu certitudine, că apa din apeductul municipal poate fi utilizată în alimentaţie fără filtrare suplimentară, iar drept dovadă, servesc testele zilnice efectuate în cadrul laboratorului întreprinderii.