de la fondare
Evenimente

În atenţia agenţilor economici noncasnici!

Agenții economici din mun. Chișinău, care continuă să deverseze în sistemul public de canalizare ape uzate cu concentraţii majorate de poluanți, sunt permanent în vizorul furnizorului de apă. De rând cu somarea prin prescripții, prin care sunt avertizaţi despre ilegalitatea deversării apelor uzate cu depăşiri majore a CMA de poluanţi în sistemele publice de canalizare, aceştia riscă să le fie sistată livrarea apei potabile sau recepţionarea apelor uzate.

 

S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” reaminteşte, că în conformitate cu prevederile HG nr. 950/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind cerinţele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare şi/sau în corpuri de apă pentru localităţile urbane şi rurale şi anume, în Anexa nr. 1 sunt stabilite concentraţiile maxim admisibile a indicatorilor de calitate ale apelor uzate evacuate în sistemul de canalizare public.

Conform proiectului de extindere din anii ’80, Staţia de epurare a apelor uzate din mun. Chişinău existentă a fost proiectată, ţinându-se cont de principalii parametri la intrare în staţie şi anume: CBO20  - 232 mgO2/l şi MS - 268 mg/l.

Totodată, în conformitate cu Contractul nr. 8282-IFT-44027/272 din 27.07.2017 ,,Reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi Linia Nouă de Tratare a Nămolului”, finanţat din sursele creditelor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi din Grantul Investiţional oferit de Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a Uniunii Europene (FIV UE), parametrii necesari pentru proiectare la intrarea în staţie au fost stabiliţi ca fiind următorii: CBO5 - 275 mgO2/l, MS - 386 mg/l, CCO - 730 mgO2/l, Azot total - 76 mg/l, Fosfor total - 8 mg/l.

Subliniem, că conform proiectului, Staţia de epurare va fi reabilitată în 2 Faze, iar Contractul nr. 8282-IFT-44027, derulat în momentul actual, ţine doar de Faza I de reabilitare şi nu prevede eliminarea azotului şi fosforului.

Cu regret, este necesar de menţionat, că în prezent, datele oferite de Laboratorul ape uzate din cadrul S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” arată, că calitatea apelor uzate intrate spre epurare în Staţia de epurare din mun. Chişinău, depăşeşte semnificativ parametrii stabiliţi la proiectare şi anume: CBO5 - 302 mgO2/l (media pentru anul 2021), MS - 501 mg/l (media pentru anul 2021), CCO - 775 mgO2/l (media pentru anul 2021).

Conform prevederilor  pct. 10 din HG nr. 950/2013, consumatorii, alţii decât cei casnici, sunt obligaţi să asigure preepurarea/epurarea apelor uzate, astfel încât la evacuarea acestora în sistemul public de canalizare, în punctul de control să fie asigurată respectarea valorilor admisibile ale parametrilor/indicatorilor de calitate, stabilite în avizul de racordare, respectiv, în acordul de preluare, care se anexează la contractul de furnizare/prestare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, iar în cazul lipsei acestor acte, se asigură respectarea valorilor admisibile stabilite în anexa nr. 1 la prezentul Regulament.

Concomitent, reamintim, că în temeiul HG nr. 90/2020, au fost operate modificări şi completări la Regulamentul aprobat prin HG nr. 950/2013, astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, calculul plăţii suplimentare pentru valorile depăşite ale indicatorilor de calitate/CMA se va efectua pentru fiecare poluant/indicator de calitate, care a depăşit valoarea admisibilă și pentru fiecare gură de evacuare specificată în Acordul de preluare a apelor uzate și/sau în Contractul de prestare/furnizare a serviciului public de canalizare, conform prevederilor Anexei nr. 7 din Regulamentul-Metodologie de calcul a plăților suplimentare pentru depășirea CMA a poluanților la evacuarea apelor uzate în sistemul public de canalizare.

 

În scopul asigurării implementării cu succes a Contractului „Reabilitarea Staţiei  de epurare a apelor uzate şi linia nouă de tratare a nămolului”, în cazurile constatării de depăşiri majore a CMA de poluanţi, furnizorul de apă va avertiza în continuare agenţii economici despre neadmiterea deversărilor de ape uzate în sistemele publice de canalizare, iar la necesitate, va solicita suportul instituţiilor abilitate pentru întreprinderea măsurilor ce se impun.