Dilemă: Când este corect de sărbătorit Crăciunul
Crăciunul sau Nașterea Domnului este una dintre marile sărbători creștine ale anului, pe care o sărbătoresc catolicii, ortodocșii și protestanții, fiind sărbătoare de stat în peste 100 de țări ale lumii. În fiecare an, în preajma sărbătorii Nașterii Domnului, încep dezbateri: când să sărbătorim totuși Crăciunul, pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie, pe stil nou sau pe stil vechi?
Deşi sărbătorile oficiale ale Naşterii Domnului ,,pe stil nou” şi cele de Anul Nou au trecut, la o distanță de 13 zile de Crăciunul 2022, celebrat în calendarul creștin ortodox tradiţional, oamenii se pregătesc pentru sărbătorirea Crăciunului pe rit vechi, care este o sărbătoare la fel de importantă pentru cei, care au ales să cinstească Nașterea Domnului după un alt calendar.
Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, deoarece calendarul iulian (sau pe stil vechi) este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Diferenţa între cei care respectă sărbătorile de rit vechi şi cei care urmează calendarul gregorian constă în faptul, că sărbătorile pe stil nou cu dată fixă sunt celebrate cu 13 zile mai devreme. Toată această diferențiere are legătura strânsă cu sărbătorirea Paștilor, care era serbat în primele 3 secole în zile diferite.
Pentru a uniformiza data serbării Paștilor, la primul Sinod Ecumenic din anul 325 s-a decis, că Paștile va fi serbat mereu duminica, după echinocțiu de primăvară, adică atunci când ziua este egală cu noaptea.
Calendarul pe care îl utilizăm noi astăzi se numește calendar iulian. El a fost introdus în anul 46 î. Hr. de Pontiful roman Iulius Cezar. Încă de la școală, cunoaştem, că pământul face o rotație în jurul soarelui într-un an, adică în 365 zile și 6 ore, care se acumulează o dată la 4 ani și crează o zi – 29 februarie în anii numiți bisecți.
Problema este, că pământul se rotește un pic mai repede, adică în 365 zile, 5 ore, 48 minute. Iar această mică diferență se acumulează și la 128 de ani face o zi diferență. Astfel, în sute de ani ziua echinocțiului real, astronomic nu mai coincidea cu data stabilită la Sinodul Ecumenic. Iar în sec. XVI, diferența a ajuns la 10 zile. Adică pământul se rotea mai repede decât noi calculam.
Atunci papa Grigore al XIII-lea a făcut o reformă. El a omis 10 zile din calendar, corectând calendarul iulian, astfel ca el să corespundă celui real, astronomic. În urma acestei reforme s-a decis, că nu toți anii care se divid la 4 vor fi bisecți. Astfel, anii 1700, 1800, 1900 nu au fost bisecți conform acestei reforme.
Bisericile Ortodoxe au adoptat calendarul gregorian după Consfătuirea de la Constantinopol din 1923, care a hotărât suprimarea diferenţei de 13 zile. Calendarul iulian îndreptat la Consfătuirea de la Constantinopol avea să devină mai corect decât cel gregorian prin adoptarea unui nou sistem al anilor bisecţi, adăugând o zi în plus, din patru în patru ani, lunii februarie, care va avea 29 de zile în loc de 28. Astăzi diferența a ajuns la 13 zile.
Toate statele au efectuat în calendarele civile reforma gregoriană. Iată din ce cauză, când în calendarul civil avem 7 ianuarie, în Biserică posibil să auzim: astăzi, 25 decembrie, prăznuim Nașterea lui Hristos!
Aşadar, data serbării Nașterii lui Hristos a rămas pe 25 decembrie, doar că fiind calculată conform calendarelor iulian îndreptat și neîndreptat.
Crăciunul pe stil vechi nu este sărbătorit doar în Republica Moldova, ci şi în unele zone din România (în comunităţile de ruşi, ucraineni şi sârbi), precum şi de câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat - Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, care se numesc ,,pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc toate sărbătorile după vechiul calendar.
Până la urmă, a sărbători Naşterea Domnului de două ori pe an este un prilej minunat de a ne întruni încă o data împreună cu toată familia și prietenii, pentru a petrece în jurul mesei de sărbătoare şi care ne oferă ocazia de a adresa celor dragi cele mai sincere urări de bine şi sănătate.
Aşadar, pe stil nou sau pe stil vechi, să vă găsească Sfintele sărbători cu masa bogată şi sufletul curat! Sărbători Luminate cu bucurii şi împliniri alături de cei dragi!