de la fondare
Evenimente

ACC investește în modernizarea obiectivelor din dotare!

Este tânăr, energic și dedicăt în totalitate lucrului.. Este mereu dornic să învețe ceva nou, iar datorită curiozității își dorește să implementeze în practică tehnologii noi. Fiind manager de contracte în cadrul Unității de Implementare a Proiectului spune, că este cam complicat să lucrezi cu contractorii, dar contează rezultatul final. Vorbim despre Eugen Castraveț, care de 6 ani activează în această funcție. Este unul dintre puținii angajați, care chiar de la începuturi a fost implicat în implementarea Programului de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă în mun. Chişinău, finanţat din împrumuturile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Europene de Investiţii şi din grantul investiţional oferit de către Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a Uniunii Europene, sub garanţia Primăriei mun. Chişinău, în valoare totală de 62 mil EUR..Chiar din primii ani de lucru, Eugen a fost responsabil de implementarea pachetului nr. 3, care prevedea Furnizarea şi Instalarea echipamentelor de pompare şi electrice pentru staţiile de pompare din Chişinău . Ulterior, conform proiectului, a fost responsabil de reabilitarea celor 7 km rețele de canalizare.. În procesul implementării contractului menţionat a mai fost propus ca manager de contract pentru pachetul nr. 2 din Programul de Investiţii Prioritare, ce prevedea Reabilitarea Reţelelor de Canalizare. În present, este manager de contract ce prevede Reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi Linia nouă de Tratare a Nămolului.
În activitatea sa se ghidează permanent de cunoştinţele temeinice şi de practica obţinută de-a lungul activităţii sale, de principiul responsabilităţii, a profesionalismului, a unui comportament bazat pe respect, imparţialitate, obiectivitate, onestitate, transparenţei curiozității, or, tocmai de aceea se implică în diverse activități noi. Potrivit lui cel mai important este să acționezi cu dăruire până la final, căci doar așa obții un rezultat dorit și te bucuri de proiectul realizat. Se simte mândru că la final se atestă schimbările și îmbunătățirile care au fost aplicate. Este primordial ca până la darea în exploatare a unui nou obiectiv renovat, să te asiguri că acesta funcționează corect și eficient, concluzionează Eugen Castraveț.
În toți acești ani, datorită implicării active s-a reușit reabilitarea prin schimbarea utilajului mecanic şi electric la 8 Staţii de pompare (2 Staţii de apă curată, 5 staţii de canalizare, 1 staţie de pompare de apă brută), în total, fiind furnizate şi instalate 21 de agregate de pompare. Scopul principal al acestei investiţii era de a înlocui utilajul supradimensionat şi perimat şi obținerea economiilor la consumul energiei electrice, de care întreprinderea deja profită. În cadrul contractului ce prevede Reabilitarea reţelelor de canalizare, preponderent în centrul oraşului Chişinău, cu diametre în general între 110 şi 500 mm, cu o lungime totală de 6,8 km., scopul principal al investiţiei a fost reconstruirea reţelelor care aveau un termen de uzură foarte înaintat şi nu funcţionau conform.
Cât priveşte contractul care prevede Reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi Linia Nouă de Tratare a Nămolului, în momentul actual, se înregistrează un progres cumulativ în jur de 85 %. Pe parcursul implementării proiectului, contractorul a efectuat un şir activităţi, printre care - construcţia clădirii de admisie/pompare, clădirii de pretratare mecanică, clădirii de tratare a nămolului etc. În paralel, contractorul a efectuat lucrările de furnizare şi montare a utilajului mecanic şi electric. În prezent, la staţie se efctuează un şir de lucrări la diferite obiective, care prevăd lucrări civile (reconstrucţia decantoarelor secundare, pozarea reţelelor termice) şi electrice (instalarea panourilor de forţă şi de comandă, pozarea cablurilor etc.)
Eugen Castraveț spune, că în toți acești ani, a avut parte de diverse provocări, iar lucrul cu contractorii este dificil. Chiar și așa, spune că este un lucru interesant, iar cel mai important este rezultatul final. A reușit datorită acestei activități să capete o experiență care îl va ajuta pe viitor. Furnizorul de apă necesită în permanență proiecte de anvergură și investiții în domeniu. De exemplu, renovarea Stațiilor de pompare aduce furnizorului de apă economii la energia electrică. Dar aceasta este doar o parte, căci furnizorul are mai multe obiective în dotare. Datorită proiectului BERD și BEI, de asemnea, au fost schimbate circa 150 km de rețele de apeduct. Au fost renovate cele mai problematice rețele, unde se intervenea frecvent pentru remedierea avariilor. Acum, însă pe adresele vizate nu se înregistrează cazuri de avariere.