de la fondare
Evenimente

Fiți responsabili și protejați mediul în care trăiți! Tone de gunoi, ajung la Stați de epurare Chișinău!

Deseori, comportamentul necivilizat al oamenilor determină executarea unor lucrări ale Furnizorului de apă, care se realizează cu greutate și prezintă risc, mai ales în contextul măsurilor preventive și de stopare a răspândirii galopante a coronavirusului. Astfel datorită iresponsabilității zilnic, prin rețeaua de canalizare centralizată, în camerele de vizitare ajunge nu doar apa uzată, dar și tone de gunoi.  Rețeaua se poate bloca și din cauza pătrunderii accidentale sau intenționate a materialelor de construcții sau a altor deșeuri voluminoase. Pentru a evita blocarea rețelei, dar și buna activitate a Stației de epurare, specialiștii ACC, periodic efectuează lucrări de curățare a camerei de vizitare, dar și  colectorului  menajer cu D-2500 mm.  Astfel, doar în timp de câteva ore, muncitorii furnizorului de apă au evacuat cantități enorme de gunoi. Printre deșeuri s-au regăsit sute de sticle din plastic, cârpe, șervețele umede, dar și produse de igienă. Lucrătorii stației de asemenea, sunt nevoiți să curățe și grătarele stației de deșeuri voluminoase care au ajuns acolo din rețeaua de canalizare. Aceste elemente blochează grătarele rare și dese, precum și sitele din dotare, curățarea cărora se face doar manual și deseori poate conduce la oprirea temporară a stațiilor și pun în pericol utilajele scumpe.

Drept urmare, este foarte important să cunoaștem, ce prezintă apele uzate și care sunt acele materiale sau obiecte, pe care nu este bine să le aruncăm în vasul de toaletă.

       Așadar, apele uzate sunt rezultate în urma proceselor industriale de producție sau activităților casnice, poluate cu diferite substanțe, evacuate prin intermediul sistemului de canalizare în Stația de epurare și deversarea lor după epurare în emisar (receptorul de ape uzate epurate) sau evacuarea lor pentru utilizarea ulterioară.

       Facem din nou un apel către toată lumea: fiți responsabili și protejați mediul! Pentru un viitor mai sigur, spuneți NU poluării, fiți mai responsabili, nu prin vorbe, ci prin disciplină,  sortând și reciclând deșeurile, păstrați apele curate pentru voi și viitorul copiilor!

Imaginile de mai jos sunt relevante în acest sens:

Precizăm, că zilnic în grătarele de la Stația de Epurare sunt stocate câte 15 tone de deșeuri menajere. Și asta pentru că, unii consumatori confundă canalizarea cu un coș de gunoi. Printre deșeuri se pot vedea: fie resturi de produse alimentare, sticlă, hârtie, plastic, etc. Situația ar putea deveni una dramatică dacă aceste deșeuri ar ajunge în decantoare, pentru că,  ar putea fi blocată activitate pompelor și chiar ar putea ieși din funcțiune. Cu toate acestea, Stația de Epurare, activează la parametrii normali și reușește să facă față volumului mare de ape uzate. Zilnic în prelevatorul de la Stație, intră circa 150 mii m cubi de ape uzate.