de la fondare
Evenimente

Ziua Mondială a Apei - să învățăm să prețuim cea mai importantă resursă a planetei

Pe 22 martie marcăm Ziua Mondială a Apei.  Este o zi în care sărbătorim apa şi în care se atrage atenţia, la nivel mondial, asupra populaţiei care suferă de lipsa apei. Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populaţia atât în privinţa potenţialului pentru o cooperare extinsă, cât şi asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu.

În context, directorul general interimar al S.A. ,, Apă-Canal Chișinău”, Anatolie Lichii a dat asigurară că zi de zi angajații furnizorului de apă muncesc în cadrul întreprinderii pentru a asigura un serviciu de înaltă calitate pentru consumatorii orașului. „Ne dorim ca fiecare cetățean, locuitor sau vizitator al capitalei, să conștientizeze faptul, că echipele de intervenție ale întreprinderii activează în condiții deosebit de grele, 24 din 24 ore, indiferent de condițiile meteorologice - pe timp de arșiță, ploaie, vânt sau ger, pentru a executa lucrările de reparație ce se impun. S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu este doar o companie de utilitate publică, dar are în responsabilitatea sa prestarea unor servicii de care depinde confortul,  civilizația populației și, mai ales, starea de sănătate, fiind într-un permanent proces de dezvoltare”, a spus Anatolie Lichii, directorului general interimar al S.A. ,,Apă-Canal Chişinău”.

                    Potabilitatea  și calitatea apei furnizată de S.A. „Apă-Canal Chişinău”  este confirmată prin analize de laborator efectuate de laboratoarele proprii, de proces și de control, dar și prin analizele efectuate în cadrul programelor de monitorizare de audit a calității apei potabile, pe care le realizează instituțiile de resort, pentru asigurarea conformării calității apei potabile la reglementările legale pentru consumatori. De aceea, este primordial pentru fiecare să consume apă de calitate.

          Mai mult, apa din apeductul municipal poate fi folosită pentru băut și în alimentaţie fără filtrare suplimentară. Aceasta corespunde parametrilor chimici şi bacteorologici și poate fi întrebuinţată în alimentaţie, fapt confirmat prin testele de laborator efectuate zilnic.  

          În urma investigațiilor efectuate se constatată că „Apa de la robinet este de bună calitate, nu influenţează negativ sănătatea şi nu trebuie tratată și filtrată suplimentar”.

Iar de circa 10 ani, apa din apeductul municipiului Chişinău nu mai este tratată cu clor gazos. Aceasta a fost posibil  după darea în exploatare a Staţiei de tratare a apei cu hipoclorit de sodiu.

Conform unor studii internaţionale, utilizarea hipocloritului de sodiu influenţează mai vast  microflora patogenică, distruge  viruşii, germenii, inclusiv  microbacteriile de tuberculoză şi hepatită.

          De-a lungul anilor, cetăţenii au sesizat diferenţa la gustul apei, deoarece a dispărut mirosul de clor şi calitatea apei a devenit mai bună.  Acesta nu este doar meritul  S.A. „Apă-Canal Chişinău”, ci al tuturor chişinăuienilor, care  achită la timp facturile pentru apă. Calitatea îmbunătăţită a apei se  reflecta pozitiv asupra sănătăţii consumatorilor.

          Noua tehnologie a fost avizată de toate instituţiiile de profil din Moldova precum ar fi: Ministerele Sănătăţii,  Mediului şi Economiei.

          În asemenea condiţii, toţi abonaţii ACC pot avea certitudinea, că apa potabilă pe care o consumă din sistemul public de alimentare cu apă potabilă gestionat de întreprinderea noastră este de o calitate bună și corespunde standartelor naționale și internaţionale. Întregul  proces tehnologic este complet automatizat şi dirijat de la distanţă.

La nivel global utilizarea apei a crescut de peste două ori mai repede decât populația în ultimul secol, iar cererea de apă ar putea depăși cu 40% oferta către anul 2030, astfel este necesar de consolidat eforturile pentru atenuarea efectelor negative asupra resurselor de apă.

          Ziua Mondială a Apei a fost instituită în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, ce s-a desfășurat în decembrie 1992 și are obiectivul de a aduce în atenția opiniei publice problemele legate de necesitatea protecției apelor și importanța de a responsabiliza întreaga societate referitor la întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.