Atenție! Folosim corect şi responsabil canalizarea!
Deşi de nenumărate ori, specialiştii S.A. „Apă-Canal Chişinău” (ACC) au atenţionat consumatorii să respecte normele elementare de utilizare a sistemului de canalizare, cazurile de blocaje la reţelele de canalizare sunt destul de frecvente.
Pe parcursul executării lucrărilor de înlăturare a blocajelor şi de profilaxie la reţelele de canalizare, muncitorii S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” au depistat că în circa 90% din cazuri, blocajele parvin din cauza iresponsabilităţii unor locuitori care aruncă obiectele solide sau tăioase, vopsea, medicamente, produse cosmetice şi de igienă personală, resturi menajere, materialele grosiere (asfalt, beton, nisip, pietriş, materiale de construcţii) şi alte deşeuri în vasurile WC, în căminele de racord şi de vizitare.
Cea mai mare problemă o constituie în continuare șervețelele umede. Realizate dintr-o țesătură de vâscoză-poliester rezistentă la rupere, cu fibrele interconectate mecanic. Dacă ajung în rețeaua de canalizare, nu se dizolvă, precum hârtia igienică, ajungând să blocheze canalizarea, atât pe rețeaua interioară, cât și pe rețeaua publică, provocând probleme majore inclusiv la stațiile de pompare a apelor uzate. Un caz similar s-a înregistrat și pe str. Ismail intersecție cu Calea Basarabiei. Ca urmare a lucrărilor de profilaxie a colectorului menager cu D-1000 mm au fost depistate în rețeaua de canalizare un șir de produse care au blocat conducta. Lista produselor care nu trebuie să ajungă în rețeaua de canalizare mai cuprinde bețișoarele de urechi, scutecele, alte produse de igienă intimă, măștile de protecție, mănușile de unică folosință, cârpele, uleiul, zațul de cafea, nisipul de la litiera pisicilor, resturile alimentare grosiere. Toate aceste deșeuri înfundă rețeaua de canalizare și pot determina defectarea pompelor de la stațiile de pompare a apelor uzate.
Pentru desfundarea și spălarea conductelor de transport a apelor uzate societatea noastră depune eforturi însemnate, antrenând importante resurse umane și materiale, ajungându-se și la defecțiunea unor echipamente de pompare, a căror costuri de achiziție sunt foarte mari.
Imaginile de mai jos sunt relevante în acest sens:
Facem din nou un apel către toată lumea: fiți responsabili și protejați mediul!
Important! În caz de avarieri, blocaje la reţelele de canalizare exterioare, e necesar să vă adresaţi la Departamentul dispecerat al S.A.„Apă-Canal Chişinău”, nr. tel: 022-25-66-66, 022- 85-77-77.