Activitatea agenților economici care deversează ape uzate în atenția reprezentanților ACC!
S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” şi-a fixat ca obiectiv major reducerea deversărilor apelor uzate cu depășirea concentrațiilor maxime admisibile (CMA) în rețeaua publică de canalizare, continuând campania de verificare a clienţilor, care încalcă prevederile legale ce ţin de poluarea apei şi mediului. Mai mult, va intensifica şi mai mult acţiunile de control în perioada următoare. Ținând cont că deja se înregistrează temperaturi ridicate, reprezentanții furnizorului de apă fac un apel către toții agenții economici să își revadă procesul de lucru, în scopul prevenirii răspândirii mirosului neplăcut, care produce disconfort pentru locuitorii capitalei, dar și pune în pericol buna actvitate a Stației de epurare, Chișinău. Astfel, zilnic, angajaţii furnizorului de apă, vor monitoriza corectitudinea procesului de deversare a apelor uzate.
Cu regret, în mun. Chişinău există un şir de agenti economici, care nu respect Anexa nr. 1 a Hot. de Guvern 950 din 25.11.2013.
În scopul depistării acestor nereguli, administrația S.A. „Apă-Canal Chişinău” intensifică numărul controalelor inopinate a agenților economici, care încalcă flagrant procesul de deversare a apelor uzate.
Astfel, recent, ca urmare a controalelor inopinate, efectuate de către angajaţii operatorului în raza or. Chișinău, în perioada programului de lucru, au fost prelevate probe de la 33 agenţi economici cu diversuri genuri de activitate.
Dacă rezultatele acestor probe vor demonstra depăşiri la unii indicatori CMA, cum ar fi: pH (concentrația ionilor de hidrogen), CCOCr (consumul chimic de oxigen), NH4, (vezi pozele anexate), agenții economici riscă să fie deconectați de la serviciul public de alimentare publică și de canalizare.
Pentru că se confruntă din ce în ce mai des cu cazuri de poluare a apei din reţeaua publică, furnizorul de apă atrage atenţia, că deversarea apei poluate, constituie o infracţiune, iar cei care încalcă prevederile legale în domeniul serviciilor de utilităţi publice se expun la riscuri ce au consecinţă plata despăgubirilor şi amenzilor aferente, deconectărilor, dar și altor sancțiuni prevăzute de legislația în vigoare.