Circa 1100 probe de apă uzate au fost prelevate de specialiștii ACC pe parcursul lunii aprilie!
Calitatea apelor uzate, apelor uzate epurate, nămolurilor și sedimentelor este monitorizată zilnic la Stația de epurare, Chișinău de către specialiștii Laboratorului ape uzate (LAU) din cadrul Departamentului epurarea apelor uzate. Astfel, zilnic se efectuează probe la 34 de parametri fizico-chimici și bacteriologici, în dependență de Graficul de prelevare și efectuare a încercărilor fizico-chimice şi bacteriologice, elaborat în conformitate cu HG nr. 950 din 25.11.13, pentru efectuarea controlului tehnologic (de producție). Prin urmare, pe parcursul lunii aprilie, curent în Laboratorul ape uzate au fost efectuate încercări a apelor uzate, epurate și de suprafață, a nămolurilor și sedimentelor de la toate procesele tehnologice, ajustarea regimului de lucru a centrifugei în număr de 4015 de încercări, fiind în total colectate probe de la punctele de control menționate în număr de 1091 probe.
Probele se efectuează la diferite etape de epurare a apelor uzate, fiind determinată eficiența tehnologică de funcționare a Stației de epurare Chișinău şi a altor staţii de epurare aflate în subdiviziunea S.A. ,,Apă-Canal Chişinău”.
Actualmente, LAU satisface cerințelor standardului de referință SM EN ISO/IEC 17025:2018 și are competența de a efectua încercări la produsele definite (ape uzate, ape epurate, ape de suprafață) în anexa Certificatului de Acreditare nr. LÎ-069 pentru 10 tipuri de încercări de laborator şi prelevarea probelor.
Atribuţiile importante ale personalului LAU sunt efectuarea încercărilor fizico –chimice și bacteriologice, cu elaborarea la timp a rapoartelor de încercări şi a altor documente informative (buletin de analiză, fişa rezultatelor analizelor), introducerea operativă a rezultatelor încercărilor în softul „Calitatea”, completarea registrului inginerului de tură, cu scopul prezentării rezultatelor încercărilor altor compartimente ale întreprinderii, care asigură controlul permanent ai calităţii apelor uzate, apelor uzate epurate şi a nămolurilor de la staţiile de epurare ale întreprinderii.