de la fondare
Evenimente

De ce trebuie să consumăm lichide pe timp de vara?

Vara şi-a intrat pe deplin în drepturi şi ne aşteaptă zile caniculare. Unul dintre cele mai mari riscuri la care suntem expuşi în această perioadă este deshidratarea. Primul lucru care a ieşit la iveală atunci când s-a studiat efectul deshidratării asupra organismului a fost faptul, că simţim senzaţia de sete mult prea târziu, în momentul în care organismul este deja deshidratat cu 2%. În acel moment, deshidratarea îşi face simţite efectele asupra capacităţilor cognitive, cum ar fi memoria, atenţia şi concentrarea. Prin urmare, nu trebuie să aşteptăm să ni se facă sete ca să bem apă, mai ales în sezonul cald, când organismul are nevoie de mai multă apă decât în zilele răcoroase.

Apa este principalul compus chimic al organismului uman, reprezentând aproape 70% din greutatea corporală. Fiecare sistem din organism depinde de apă. De exemplu, apa elimină toxinele din organele vitale, transportă nutrienţii la celule şi oferă un mediu umed urechilor, nasului şi gâtului.

Lipsa apei poate duce la deshidratare, o afecţiune care apare când nu ai destulă apă în organism care să ajute la funcţionarea normală a acestuia. Chiar şi o deshidratare uşoară te poate seca de energie, făcându-te să te simţi obosită.

Cercetările arată, că minim 2 l de apă sunt necesari corpului nostru pentru a elimina toxinele şi pentru a ajuta creierul să funcţioneze în parametrii optimi. Dacă bei destulă apă, nivelul tău de energie va fi mai consistent (nu vei mai fi ameţită după-amiază, iar la sfârşitul zilei vei face faţă moleşelii obişnuite); mulţi dintre cei care au înţeles că trebuie să bea lichide au raportat inclusiv creşterea puterii de concentrare.

Aşadar, de câtă apă are nevoie un adult normal, sănătos, care trăieşte într-un mediu cu climă temperată? Institutul American de Medicină a determinat următoarele valori:

- în cazul bărbaţilor, aportul zilnic de apă trebuie să fie de 3 l (aproximativ 13 pahare) zilnic;

- femeile trebuie să consume 2.2 l (adică 9 pahare) zilnic.

Oricât ţi s-ar părea de ciudat, apa caldă este mai bine tolerată de organism decât cea de la frigider. Asiaticii cunosc beneficiile consumului de apă caldă asupra organismului şi, din acest motiv, nici nu concep să bea apă cu gheaţă. Apa la temperatura camerei sau chiar şi mai caldă încălzeşte organismul, stimulează circulaţia sanguină şi îmbunătăţeşte funcţiile gastro-intestinale. În schimb, apa rece este asimilată mai greu în sânge. Datorită vitezei cu care organismul preia apa caldă, corpul se hidratează mai uşor şi menţine această stare pentru mai mult timp.

Consumul anumitor băuturi riscă să neutralizeze eforturile noastre de a ne hidrata. Din pricina conţinutului de cofeină, cafeaua are un efect diuretic asupra organismului, provocând astfel pierderea apei. Deşi pare o idee bună în zilele toride, berea, ca şi orice alt tip de alcool, contribuie puternic la deshidratarea organismului. Alcoolul provoacă deshidratare, întrucât blochează eliberarea vasopresinei, adică a hormonului care inhibă eliminarea apei prin rinichi. Astfel, apa va fi eliminată prin urină. O idee la fel de puţin inspirată sunt băuturile acidulate. Sarea pe care o conţin, aproape imperceptibilă pentru papilele gustative, reduce cantitatea de apă din celule, ca să nu mai menţionăm efectul nociv al zahărului asupra organismului.

Asadar, de fiecare dată când ieşi din casă, puneți o sticlă de apă în geantă, iar când începeţi ziua de muncă nu uitaţi să vă puneţi sticluţa de hidratare pe birou, pentru că, cu sigurantă, nu ve-ţi avea chef să vă ridicaţi de multe ori să vă luaţi apă. Iar sticla o puteţi umple de câte ori doriţi, adăugând fructe, mentă etc. pentru a vă energiza. 

Sursa: https://mybottle.ro/de-ce-trebuie-sa-consumam-lichide-pe-timp-de-vara/