Deversarea apelor uzate cu concentrații maxime de poluanți în vizorul furnizorului de apă!
Administrația furnizorului de apă precizează, că deși monitorizează non-stop procesul tehnologic de la Stația de epurare mun. Chișinău, periodic, prin sistemul public de canalizare la stație ajung deversări în salvă de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți.
Deşi a averizat în nenumărate rânduri consumatorii noncasnici despre inadmisibilitatea deversării apelor uzate cu concentrații majorate de poluanți în sistemul public de canalizare, intensificând procesul de verificare a agenților economici din domeniul vinicol, prelucrării lactatelor, peștelui, cărnii, produselor alcoolice etc., aceste încălcări continuă să persiste.
Conform prevederilor Legii privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 303/2013, „... consumatorii care au admis deversarea în rețeaua publică de canalizare a materialelor ce au provocat ieșirea, parțială sau totală, din funcțiune a sistemului de canalizare al localității, inclusiv a stațiilor de epurare, recuperează prejudiciul în modul stabilit de legislația în vigoare”.
Furnizorul atenționează, că în cazul în care vor fi depistați agenți economici care deversează ape cu concentrații majorate de poluanți, aceștia din urmă, vor fi nevoiți să achite prejudiciul cauzat întreprinderii și mediului, iar în cazuri extreme, se va recurge chiar și la sistarea activității.
Astfel, la 06.06.2022, în urma inspectării mai multor adrese s-a constatat, că agenții economici vizaţi, alți decât cei casnici, nu au întreprins măsurile solicitate de către furnizor, deversând în continuare în sistemul public de canalizare ape uzate cu concentrați maxim admisibile, nerespecând astfel prevederile legale în acest sens și punând în pericol construcţiile şi instalaţiile reţelelor de canalizare, ale staţiilor de epurare şi ale echipamentelor asociate acestora.