Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Dunării!
Ziua internațională a Dunării este celebrată, anual, la 29 iunie. Sărbătoarea aminteşte de semnarea, în anul 1994, la Sofia, a convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.
Dunărea este al doilea cel mai mare fluviul al Europei, după Volga. Dunărea are o lungime de 2.858 km și izvorăște din Germania, din Munții Pădurea Neagră. Dunărea, în drumul său spre mare, străbate în total zece țări europene, astfel: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. Capitalele europene pe care le traversează fluviul Dunărea sunt Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) și Belgrad (Serbia).
Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a evidenția dorința acestora de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie că este vorba de fenomene extreme (secetă sau inundații), fie că este vorba despre poluări accidentale. Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de culturi și istorii, având o dorință comună — responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.
Importanţa Dunării, ca linie de demarcaţie şi cale de comunicaţie, este recunoscută din antichitate: de la Regensburg până aproape de vărsare, reprezintă limita septentrională a marelui Imperiu Roman, care a creat pe traseul său numeroase oraşe cetăţi. Pentru multe popoare ale Europei fluviul Dunărea este leagănul existenţei, trecutul şi viitorul, 80 milioane de locuitori ai continentului folosind resursele de apă ale Dunării. Proslăvit şi cântat în operele marilor istorici, compozitori, poeţi şi pictori, în ultimele decenii el a devenit pentru majoritatea europenilor nu numai un simbol al unirii, dar şi un criteriu de înţelegere a responsabilităţii şi securităţii ecologice pentru fiecare din noi şi a generaţiilor viitoare. Dunărea şi afluenţii ei constituie un sistem ecologic unic, un complex preţios de teritorii naturale. Fluviul serveşte ca sursă de apă potabilă, în agricultură, industrie, pentru producerea energiei electrice, şi în scopuri recreative.
Cel mai mare afluent de stânga al fluviului Dunărea este râul Prut, al cărui curs de mijloc și inferior se găsește pe teritoriul Republicii Moldova. Râul Prut este al doilea ca mărime din râurile care traversează teritoriul Republicii Moldova. Lungimea râului este de 967 km,iar cea a suprafaței bazinului de recepție este de 27 540 km2 .