de la fondare
Evenimente

Vizită comună de lucru la Stația de epurare, Chișinău

 

Irina Gutnic, directorul general al S.A. „Apă-Canal Chișinău” a efectuat astăzi, 5 iulie curent o vizită de lucru comună la Stația de Epurare împreună cu ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, dar și reprezentanți de la Agenția de Mediu. Scopul vizitei a fost evaluarea și mersul lucrărilor privind ,,Reabilitarea Staţiei de epurare a apelor uzate şi linia nouă de tratare a nămolului”. 

Progresul total al lucrărilor, calculat în baza certificatelor de plată confirmate şi acceptate, care include inclusiv activităţile de proiectare şi livrare a echipamentului, este estimat la cca 85%, iar lucrările de montare a utilajelor şi ehipamentelor mecanice sunt îndeplinite în mărime de 95%.

Prin urmare, lucrările la: Clădirea de admisie (Staţia de pompare principală), Debitmetru apă brută, Staţie de recepţie nămoluri fecaloide sunt executate în proporție de 90,7%, la Staţie de odorizare aer (Clădire de admisie)- 94,1%, la Clădire de pretratare mecanică (Deznisipător)- 92,8%, la Decantoarele primare- 86,2%, la Staţiile de pompare de nămol primar şi cămin colectare efluent primar- 70,8%, la Bazinele de aerare cu nămol activ- 99,93%, la decantoarele secundare- 83%, la Staţia de suflante- 99,2%, la Staţia de pompare de nămol activ recirculat şi Staţia de pompare de nămol activ în exces- 99,0%, la Îngroşătorul nămol primar şi Staţia de pompare de nămol îngroşat- 75,6%, la Clădirea tratarea nămoluli- 99,97%, la Fermentatoare anaerobe- 95,0%, la Clădirea de deservire a fermentatoarelor anaerobe- 97,4%. 

Menționăm, că în momentul actual se lucrează la pozarea conductelor din material Pafsin: D-1400 mm, conductei de presiune (de la clădirea de admisie la clădirea de pre-tratare) D-1600 mm, conductei gravitaţionale (de la clădirea de pre-tratare la căminul de distribuţie decantoare primare). De asemenea se realizează lucrări civile la Decantoarele secundare Nr. 1 şi Nr.7 precum şi lucrări civile, mecanice la Staţia de pompare nămol primar nr. 2. 

Mai mult, grupul de lucru existent din cadrul întreprinderii își propune să monitorizeze cu strictețe mersul lucrărilor, astfel încât să nu existe devieri de la termenii indicați în contract. De asemenea, pe perioada lucrărilor de renovarea a Stației se vor întreprinde măsurile necesare pentru ca epurarea apelor reziduale să fie efectuată la parametrii acceptabili. 

,,Reabilitarea Stației de epurare a apelor uzate și linia nouă de tratare a nămolului” prevede reabilitarea decantoarelor primare, bazinelor de aerare cu nămol activ, decantoarelor secundare, precum și construcția unei linii noi de tratare a nămolului (îngroșarea, fermentarea și deshidratarea nămolului), etc.

Stația de epurare Chișinău este un obiectiv strategic, iar de buna sa funcționare depinde confortul cetățenilor și, nu în ultimul rând, sănătatea lor.