Furnizorul de apă activează în regim normal, iar toți consumatorii sunt alimentați cu apă non-stop!
Specialiștii furnizorului de apă monitorizează nivelul apei în Nistru zilnic. În prezent toți locuitorii municipiului sunt asigurați cu apă la parametri normali. În cazul scăderii nivelului apei în Nistru, a fost instituit un plan de acțiuni ce vizează aprovizionarea cu apă a mun. Chișinău.
Conform informaţiei de ultimă oră, nivelul apei în râul Nistru este de 8,6 m, nivel ce permite funcţionarea Stației de pompare a apei, Nistru, de la care se alimentează Chişinăul. Mai mult, în perioada 11 -18 iulie curent, media a fost de circa 8,55 m. Întru asigurarea serviciilor de apă și canalizare fătă întrerupere, specialiștii ACC monitorizează în permanență nivelul apei în Nistru. Apa corespunde parametrilor apelor de suprafață și poate fi tratată.
,,Chiar și așa, în pofida, avertizării hidrologice emise cu privire la scăderea nivelului apei în rîul Nistru, specialiștii S.A. ,,Apă-Canal Chişinău (ACC) dau asigurări că aceasta nu va afecta consumatorii din capitală. Mai mult, toți consumatorii vor fi asigurați cu servicii de apă și canalizare. Astfel, furnizorul de apă aduce la cunoștință tuturor abonaților, că Stațiile de pompare a apei, Stația de Apă Nistru, Stația de tratare a apei, dar și alte instalații din dotare activează la parametri normali. Prin urmare, toți consumatorii Operatorului sunt asigurați cu servicii de apă și canalizare de calitate 24 din 24 de ore”, a declarat Irina Gutnic, directorul general al S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” în cadrul ședinței operative a primărie mun. Chișinău.
Menţionăm că, zilnic, sunt distribuiţi peste 200 mii m3 de apă, iar cel mai critic nivel al apei rîului Nistru a constituit 8,1 m şi s-a înregistrat în 2001. Acest se fapt se datorează lipsei de precipitații în perioada estivală. Surse alternative de alimentare cu apă pentru mun Chișinău constituie sondele artiziene. Volumul total captat din sondele arteziene-constituie 5000 m cubi de apă zilnic.
De menționat, că la statia de captare a apei, Nistru există 7 pompe care captează apa și 2 la stația plutitoare. Capacitatea maximă, conform proiectului constituie 5 m cubi pe secundă sau 1800 m cubi pe oră. Debitul mediu înregistrat între 11-18 iulie, curent a fost 6500-8500 m3 per oră.
Pentru astăzi capacitatea de apă solicitată de către Departamentul dispecerat este 7500 m cubi pe oră. În cazul riscului de scădere a nivelului Nistrului mai jos de 8,3 m există riscul de formare a pâlniei și funcționarea pompelor în regim de cavitație. Conform datelor statistice, nivelul minim care asigura funcționarea Stației de captare a apei Nistru a fost 8,4 m. În perioada anilor 2017-2022 nivelul mediu al apei în rîul Nistru a fost de 8,9 m.
Mai mult, în contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat de extindere a Codului Portocaliu, administrația S.A. ,, Apă-Canal Chișinău” solicită antreprenorilor, cât şi locuitorilor mun. Chișinău, să consume raţional apa, doar în scopuri menajere. Pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor/aleilor și a mașinilor, umplerea piscinelor etc., operatorul recomandă utilizarea pe cât posibilă a apei pentru irigare din alte surse (fântâni, reutilizarea apei de ploaie etc.).
Prin urmare, administrația furnizorului de apă, drept soluție va solicita responsabililor de la hidrocentrala de la Dubăsari să asigure debitul minim necesar de apă pentrua a asigura nivelul necesar de apă la gurile de captare a apei la intrarea în stații. Totodată, va fi constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale și respectiv de la hidrocentrala Dubăsari.
De asemenea, zilnic, nivelul apei în Nistru este monitorizat. Astfel, în cazul în care se va atinge nivelul ciritic, se va solicita deschiderea barajulului pentru a asigura nivelul mediu pentru funcționarea Stației de captare a apei Nistru.
Reamintim că, drept alternativă și întru evitarea situațiilor de criză la stația de captare există Stația plutitoare, care ar putea capta un debit minim necesar din căușul de captare din rîul Nistru.
Conform schemei tehnologice pomparea se efecutează în decantorul de tip deschis spre stația de pompare Treapta I A. Ulterior, cu ajutorul a două pompe se face pompare în apeductul cu diametru 800 mm spre Stația de tratare ce va permite livrarea unui flux minim de apă în mod gravitațional, dar nu mai mult decât 3200 m3 pe oră.
În acest caz, orașul va fi aprovizionat cu apă în mod gravitațional, iar aprovizionarea cu apă în cele 5 zone va fi asigurată la presiune joasă. Aceasta poate fi doar atunci când se atestă nivelul critic al apei.
Totodată, precizăm, că Stația de epurare, Chișinău lucrează în regim normal. Zilnic sunt măsurați toți indicatorii. Comparativ cu perioada estivală a anului trecut, acești indicatori au scăzut. CCo, este în normă, săpătămâna trecută acesta a constituit în medie de la 400 până la 900. Deci nu sunt depășite normativele reglementate.
Remintim că ministrul mediului, a efectuat o vizită de lucru la Stația de epurare. În context, primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban a declarat că prin acțiunile de blocare a proiectului ce prevedea tratarea nămolului cu piroliză se dorește răspândirea mirosului neplăcut în capitală. Prin urmare, primarul general al mun. Chișinău a solicitat implicare maximă a specialiștilor furnizorului de apă și monitorizarea strictă a procesului de tratare și evacuare a apelor uzate, iar cei care încalcă să fie sancționați dur.