de la fondare
Evenimente

„Ziua Ușilor Deschise” la S.A. „Apă-Canal Chișinău” s-a desfășurat cu succes

Campania „Ziua Ușilor Deschise”, lansată de  S.A. „Apă-Canal Chişinău” a ajuns la final. Astfel, pe parcursul săptămânii curente au avut loc mai multe excursii la obiectivele strategice al întreprinderii, cum ar fi: Stația de Apă Nistru, Stația de Tratare, dar și Stația de Epurare, Chişinău. Scopul acestor acțiuni a fost ca participanții să perceapă mai bine rolul și drumul apei.  Primii care au mers în excursie sunt un grup de copii de la un liceu din orașul Vadul lui Vodă.  În excursii au mers și reprezentanți ai societății civile, ai organizațiilor neguvernamentale,  dar și consumatori simpli. Pe parcursul excursiilor vizitatorii au fost ghidați de specialiști din cadrul întreprinderii care au explicat toate procesele tehnologice la care este supusă apa, astfel încât să fie una de calitate și bună de băut.  Specialiștii de la „Apă-Canal Chișinău” susțin că, aceste vizite sunt un prilej bun de a explica copiilor,  că apa nu vine aşa, “de capul ei” în robinetele noastre. „ Drumul apei spre consumatori este unul destul de anevoios şi plin de obstacole.  Apa din râu este pompată la o Staţia de Apă Nistru, care este situată la Vadul lui Vodă. Ulterior, apa parcurge o distanţă de 30 de km până a ajunge la Staţia de Tratare a Apei, care se află la Chişinău. Procesul de tratare a apei este unul foarte complicat. Se folosesc reagenţi, reactivi, dezinfectanţi. Urmează un alt proces de filtrare în staţii. Toate filtrele sunt încărcate cu nisip şi cărbune active.  După filtrare, apa este dezinfectată şi este pompată în bazinele de înmagazinare. Din bazine începe distribuirea în municipiul Chișinău. Întreg procesul este controlat de laborator. La fiecare etapă, o dată pe oră, se iau probe biologice. Se controlează calitatea apei la intrare, după utilizarea reactivelor, după decantare, după filtrare şi la intrarea şi ieşirea din magazinele de depozitare”, a declarat Alexandru Josan, șef Departamentul Apă, Vadul lui Vodă.

Participanții la „Ziua Ușilor Deschise” și-au dorit să conștientizeze toate etapele de prelucrare a apei, rolul reagenților utilizați și importanța utilizării hipocloritului de sodiu pentru tratarea apei.  Datorită implicării lor, se va reuși construirea unei societăţi durabile, care necesită o analiză profundă a fenomenelor şi proceselor de evoluţie, pe care le-a parcurs omenirea până în prezent, o înţelegere asituaţiei actuale, cu toată diversitatea formelor şi modelelor ei, şi o viziune creativă pentru reuşita transformărilor necesare.

Pe lângă faptul că cei prezenți au avut oportunitatea de a pătrunde în amănuntele tratarăii și epurării apei, ei au putut lua imagini de la obiectivele sus-menționate. Această excursie educativă a fost organizată cu scopul de a sensibiliza opinia publica și de a explica tuturor procesele tehnologice, care fac ca apa brută din Nistru să devina una potabilă și ulterior să fie epurată.

Această campanie face parte din proiectul educaţional „Prețuind apa, prețuiești viața” iniţiat de S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în 2012 şi este un suport pentru pregătirea generaţiei de mâine, privind comportamentul faţă de resursele de apă. S.A. „Apă-Canal Chișinău” va continua programele educaționale dedicate copiilor cunoscute cu genericul „Preţuind apa, preţuieşti viata!”.