de la fondare
Evenimente

Administrația S.A. „Apă-Canal Chişinău” a participat la Forumul Regional al Apei ,,Dunăre-Europa de Est” de la Sibiu!

La invitația, Asociației Române a Apei, administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău” (ACC) a participat la Forumul Regional al Apei ,,Dunăre-Europa de Est” de la Sibiu. Evenimentul a fost organizat de Asociația Română a Apei. Forumul a fost deschis de căte președintele Ilie Vlaicu, Asociația Română a Apei, directorul Aquatim, Timișoara, care a menționat că, doar printr-o strânsă conlucrare dintre autorităţi-furnizori, se va reuşi finalizarea programelor în derulare şi accesarea de fonduri europene. Pentru reuşita acestui obiectiv, sunt necesare comunicarea, transparenţa şi, nu în ultimul rând, schimburile de experienţă.

 Evenimentul a fost unul de mare anvergură, cu participarea reprezentanților Asociației Internaționale a Apei (IWA), Asociației Europene a Apei (EWA), Asociației Germane a Apei (DWA), precum și ai Federației Europene a Asociațiilor Naționale furnizoare de Servicii de Apă (EurEau). La acest eveniment au participat peste 1.500 de reprezentanţi ai operatorilor de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare, ai autorităţilor centrale şi locale, ai institutelor de învăţământ superior şi cercetare, ai organizaţiilor internaţionale de profil, ai Comisiei Europene şi ai instiţuţiilor financiare internaţionale. Astfel, timp de trei zile, Pavilionul REDAL EXPO din Sibiu a asigurat, spațiul necesar pentru prezentarea tuturor echipamentelor și instalațiilor destinate apei potabile și celei uzate. Evenimentul s-a adresat actorilor relevanți din sectorul de alimentări cu apă și canalizări respectiv operatorilor de apă, proiectanților de specialitate, consultanților, cadrelor academice, finanțatorilor sectorului, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară din domeniul apei, constructorilor, producătorilor și furnizorilor de materiale, echipamente și tehnologii.

În cadrul Forumului Regional al Apei  ,,Dunăre-Europa de Est” a fost organizată și o expoziția, care  a ajuns la cea de-a 22-a ediție aniversară. La expoziție au fost expuse standurile celor 75 de firme de profil, alături de cele peste 40 de companii de apă din România, membre ARA.  În plus, s-au desfășurat workshop-uri pe teme de actualitate din domeniul apei și un concurs dedicat instalatorilor cu cea mai mare îndemânare pentru instalarea unui branșament sub presiune.

În cadrul evenimentului, specialiștii ACC au avut ocazia să audieze relatările partenerilor din domeniul public şi cel privat în ceea ce privește sistemele moderne folosite în cadrul tratării și epurării apelor uzate, gestionarea proiectelor de apă și de canalizare, managementul apelor, dezvoltarea și intensificarea dialogului între sectorul public și cel privat din România, Forumul a reprezentat un bun prilej cu privire la oportunitățile de implementare a noilor tehnologii în proiectele de investiții actuale și viitoare, finanțate din fonduri naționale și cum ar fi BERD și BEI.

Participanții au discutat aspecte ce țin de aplicarea tehnologiilor prietenoase mediului ambiant, la diferite etape de organizare a procesului de colectare, transportare şi epurare a apelor uzate. Prin urmare,  datorită implementării acestor tehnologii se îmbunătățește calitatea serviciului, scade timpul de procesare a informației, datele devin mai exacte datorită excluderii factorului uman.

În concluzie, acest Forum a oferit specialiștilor ACC un șir de avantaje, cum ar fi:

  • cunoaşterea noutăţilor tehnologice din domeniul practicat (produse noi, materiale inovative, crearea infrastructurii, digitalizare, etc).
  • crearea de noi relaţii cu partenerii din domeniu (agenţi economici).
  • schimbul de experienţă între întreprinderile care activează în acelaşi sector a ţărilor participante (întreprinderi municipale, autorităţile locale);
  • trasarea acțiunilor prioritare pentru continuarea dialogului în vederea dezvoltării și modernizării serviciilor prestate de către S.A. ,, Apă-Canal Chișinău”.

Reprezentanții ACC au dat asigurări că vor continua proiectele de colaborare deja demarate și vor prelua cu succes practicile bune implimentate de colegii din România.