de la fondare
Evenimente

Apa de la robinet-apă de calitate!

 

Pe 22 martie marcăm Ziua Mondială a Apei. Este o zi în care sărbătorim apa şi în care se atrage atenţia, la nivel mondial, asupra populaţiei care suferă de lipsa apei, dar și a importanței vitale de a consuma apă de calitate din surse sigure. În acest context, precizăm că, apa potabilă distribuită de S.A. „Apă-Canal Chişinău” în sistemul public de alimentare cu apă corespunde normelor sanitare de calitate în conformitate cu prevederile actelor normative şi legislative în vigoare, precum şi a directivelor Uniunii Europene.

Potabilitatea și calitatea apei furnizată de S.A. „Apă-Canal Chişinău” este confirmată prin analize de laborator efectuate de laboratoarele acreditate ale întreprinderii şi ale Centrului de Sănătate Publică a mun. Chișinău, pe tot parcursul procesului tehnologic de tratare, dezinfecţie, înmagazinare şi distribuţie a apei potabile. Proces care se efectuează în conformitate cu graficele de control şi de audit privind monitorizarea calităţii acesteia, aprobate de către Organele de resort și de control ale statului. Astfel, apa de la robinetul consumatorului din mun. Chişinău şi din localităţile din suburbiile mun. Chişinău, poate fi consumată 24 din 24 ore, fără nici o tratare suplimentară. Ba mai mult, cei care au o instalație de filtrare proprie, trebuie să aibă grijă să schimbe filtrele folosite, conform instrucției de utilizare, din surse proprii, ceea ce presupune cheltuieli în plus, mai ales în perioada caniculară, când temperatura apei este de 20-250C, iar aerul în apartament ajunge la 30-350C, și se formează condiţii favorabile pentru modificarea calităţii apei.  

Menţionăm, că S.A. „Apă-Canal Chişinău”, în procesul de tratare a apei, zilnic, efectuează lucrări de mentenanță şi de spălare a filtrelor cu strat dublu de nisip şi cărbune activ în conformitate cu instrucțiunile de lucru şi procedurile aprobate. Mai mult, apa din apeductul municipal corespunde parametrilor chimici şi bacteorologici și poate fi folosită pentru băut și în alimentaţie fără filtrare suplimentară, fapt confirmat prin testele de laborator efectuate zilnic. În urma investigațiilor efectuate se constatată că „Apa de la robinet este de bună calitate, nu influenţează negativ sănătatea şi nu trebuie tratată și filtrată suplimentar”.

Totodată, precizăm că din 2012, apa din apeductul municipiului Chişinău nu mai este tratată cu clor gazos. Aceasta a fost posibil după darea în exploatare a Staţiei de tratare a apei cu hipoclorit de sodiu. Respectiv, consumatorii conectaţi la sistemul centralizat de apă din municipiul Chişinău beau apă de calitate, achitând un tarif minim, chiar dacă utilizarea altui dezinfectant este unul costisitor. Conform unor studii internaţionale, utilizarea hipocloritului de sodiu influențează mai vast microflora patogenică, distruge viruşii, germenii, inclusiv microbacteriile de tuberculoză şi hepatită. Studiile denotă că în oraşele în care s-a înlocuit clorul lichid cu hipoclorit de sodiu, cazurile de hepatită şi tuberculoză s-au redus cu 30-50 la sută. 

De-a lungul anilor, cetăţenii au sesizat diferenţa la gustul apei, deoarece dispare mirosul înțepător de clor şi calitatea apei devine mai bună. Acesta nu este doar meritul S.A. „Apă-Canal Chişinău”, ci al tuturor chişinăuienilor, care achită la timp facturile pentru apă. Calitatea îmbunătăţită a apei se reflecta pozitiv asupra sănătăţii consumatorilor. Cu toate acestea, chișinăuienii plătesc cel mai joase tarife pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă în comparaţie cu ţările vecine şi ţările Uniunii Europene, cum ar fi: Turcia, Georgia, Armenia, România, Bulgaria, Ungaria etc. dar și cu alte orașe din Republica Moldova. Respectiv, locuitorii mun. Chişinău achită pentru 1 m3 de apă potabilă - 11,12 lei și pentru canalizare - 4,18 lei, puțin peste 15,3 lei pentru 1 (un) m3. Vezi tabelul de mai jos.

Localitate Tarif apa consumatori casnici Tarif apa consumatori non-casnici

1. Cantemir 36,2 de lei -

2. Vulcănești 36,98 lei -

3. Hâncești 36,47 lei 73,79 lei

4. Ștefan Vodă 30,29 lei 48,74 lei

5. Telenești 46,15 lei -

6. Florești 41,37 lei -

7. Căușeni 27,67 lei, -

8. Drochia 32,52 lei -

9. Ceadîr Lunga 34,38 lei, -

10. Rîșcani 41,62 lei -

11. Leova 25,93 lei -

12. Ocnița 41,76 lei -

13. Sângerei 34,65 lei -

14. Briceni 45,1 lei -

15. Fălești 48,45 lei -

16. Comrat 34,68 lei -

17. Călărași 35,04 lei -

18. Glodeni 55,42 lei 107,82 lei

19. Edineț 41,84 lei -

20. Basarabeasca 34,9 lei -

21. Nisporeni 36,01 lei -

22. Cocieri 37,27 lei -