de la fondare
Evenimente

Protejați rețeaua de canalizare! Nu o confundați cu un coș de gunoi!

Rețeaua de canalizare a municipiului Chișinău se sufocă zilnic sub povara unor deșeuri. Cel mai adesea, aceste blocaje sunt provocate de depunerile de resturi alimentare, grăsimi, produse cosmetice sau materiale textile, resturi menajere, materialele grosiere (asfalt, beton, nisip, pietriş, materiale de construcţii), care se adună în conductele de canalizare şi provoacă blocaje.

 

Din cauza unor consumatori care nu înțeleg - sau nu vor să înțeleagă- că vasul de toaletă nu este un coș de gunoi, toate aceste deșeuri parcurg zilnic rețeaua de canalizare, iar în cele mai dese cazuri ajung la Stația de epurare, alteori se blochează pe traseu, determinând blocări ale sistemului.

 

Deși de nenumărate ori specialiștii S.A. „Apă-Canal Chişinău” (ACC) au atenţionat consumatorii să respecte normele elementare de utilizare a sistemului de canalizare, cazurile de blocaje la reţelele de canalizare sunt destul de frecvente.  Astfel, doar în primele 3 luni de la începutul anului, specialiștii furnizorului de apă au intervenit  în 1633 de cazuri pentru deblocarea rețelelor de canalizare.

Imaginile de mai jos sunt relevante în acest sens: Acestea sunt deșeurile aruncate în colectorul de canalizare menajeră de pe str. Alecsandri, 68, 31 august 1989, 11 și str. Morilor,23, Bubuieci. Ca urmare a lucrărilor de profilaxie, au fost depistate în rețeaua de canalizare un șir de produse care au blocat conductele. Acest lucru se întâmplă zilnic, la diverse adrese. Pentru desfundarea și spălarea conductelor de transport a apelor uzate societatea noastră depune eforturi însemnate, antrenând importante resurse umane și materiale.

Pentru a efectua operațiunile de curățare, sistemul este oprit temporar.  De obicei, după ce se intervine pentru desfundarea unei rețele stradale, care s-a confruntat cu un blocaj tocmai din cauza unor deșeuri aruncate la canalizare, apa acumulată în rețea este evacuată pe stradă, cu tot cu deșeuri, determinând un grav disconfort vizual și olfactiv, poluând mediul înconjurător. Bineînțeles, că echipele S.A. „Apă-Canal Chişinău” (ACC) intervin de urgență pentru a dezinfecta zona de intervenție, deși situația nu este provocată de vreo intervenție defectuoasă a furnizorului de apă

 

Pentru a preveni blocajele, ACC face un apel și recomandă consumatorilor să nu arunce în canalizare produse cosmetice, grăsimi, resturi alimentare, materiale textile, hârtii igienice, serveţele şi alte obiecte care pot bloca sistemul de canalizare.

 

Este foarte important ca fiecare persoană să înțeleagă că vasul de toaletă nu este un coș de gunoi. De asemenea, se recomandă ca fiecare persoană să folosească produse biodegradabile și să-și reducă consumul de produse de unică folosință. Este de asemenea important ca fiecare persoană să înțeleagă că deșeurile trebuie eliminate în mod corespunzător, iar acest lucru se poate face prin folosirea tomberoanelor de gunoi ci nu aruncate în closet!

Protejați canalizarea!

Protejați Mediul înconjurător!

Important! În caz de avarieri, blocaje la reţelele de canalizare exterioare, e necesar să vă adresaţi la Departamentul dispecerat al S.A.„Apă-Canal Chişinău”, nr. tel: 022-25-66-66, 022- 85-77-77.