Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban își dorește inițierea unui referendum în Chișinău cu privire la achitarea datoriei de 300 mil. lei ale S.A. ,, Apă-Canal Chișinău”
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban a declarat în cadrul ședinței operative a Primăriei, din 10 aprilie curent că, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică continuă să execute comanda politică a guvernării PAS în raport cu S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”. Astfel, scopul ANRE este falimentarea întreprinderii. Potrivit primarului mun. Chișinău, Ion Ceban toate acestea se datorează neajustării intențioante de către ANRE a tarifului pentru apă și canalizare. De menționat că, situația financiară dificilă a întreprinderii se datorează mai multor factori. Astfel, din cauza creșterilor mari ale prețurilor de achiziție, în special la energia electrică și gazele naturale, care nu au fost deloc sau doar parțial corelate cu tarifele aprobate de către ANRE pentru S.A. „Apă-Canal Chișinău”, întreprinderea nu a mai fost capabilă să-și onoreze obligațiunile de plată curente în mărimea deplină. Astfel, în prezent întreprinderea înregistrează o datorie de circa 300 mil. lei.
În context, primarul mun. Chișinău, Ion Ceban a declarat că nu este corect ca municipalitatea să achite datoria S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”. Potrivit lui, de cele 300 mil. lei pot fi reparate fie 7 grădinițe, fie 5 străzi asemenea străzii Albișoara, sau 200 curți de bloc. Astfel, în acest sens Primarul general, Ion Ceban a solicitat ca în municipiul Chișinău să fie organizat un referendum local cu privire la cele 300 de milioane de lei pe care Primăria trebuie să le aloce pentru datoriile de la S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Edilul susține că oamenii trebuie să decidă cum trebuie să fie cheltuiți acești bani.
În altă ordine de idei, edilul capitalei a declarat că în baza controlului efectuat de către Inspecția financiară la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” , s-a demonstrat că, cheltuielile pentru energie electrică în anul 2022 s-au majorat cu 76 mil. lei, comparativ cu 2021, iar cele pentru gazele naturale au crescut de la 23 mil. lei la 58 mil. lei.