de la fondare
Evenimente

Angajații ACC au participat la simularea unui cutremur la Stația de Tratare a Apei!

Un exercițiu de simulare a situațiilor excepționale cu participarea angajaţilor S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” avut loc la Stația de Tratare a Apei. Scenariul aplicației a durat circa 1 oră.

Conform scenariului, la ora 09.00, în Moldova  s-a produs un cutremur de pământ cu intensitatea de 7 grade pe scara MSK. Seismul s-a produs în două valuri cu o durată de 50 sec.  În rezultatul seismului la Staţia de clorinare a fost deteriorat un container cu clor. În corpul containerului a apărut o fisura, iar în rezultat, la Staţia de clorinare s-a produs o scurgere a clorului. Ca urmare a fost inclus sistemul de semnalizare „Hobbit”.

Din cauza seismului s-au produs mai multe situații de risc. Astfel, s-a produs un scurtcircuit la rețeaua de iluminare, în urma căruia a izbucnit un incendiu la acoperișul încăperii unde se păstrează instalaţia de dezinfectare a apei cu hipoclorit de sodiu.

De asemenea, din cauza seismului s-a prăbușit un pilon şi s-a rupt linia electrică sub tensiune, care a căzut pe pământ. În urmă apariției zonei tensiunii de pas, un lucrător a fost electrocutat şi a pierdut cunoștința. Salvatorii au reușit să scoată sinistratul din zona periculoasă și i-au acordat primul ajutor medical.

În timpul cercetării, s-a stabilit că a fost deteriorat capacul a fântânii de vizitare, iar un lucrător s-a prăbușit în fântâna de vizitare lângă staţia de pompare şi a suferit diverse traumele. Imediat, aceasta a fost evacuat și transportat pentru a se acorda ajutorul medical.

Astfel de exerciții se desfășoară periodic. Scopul aplicaţiei este acumularea experienţei de către conducerea şi angajaţii Departamentului tratare apă Chişinău,  Laboratorului central apă potabilă în vederea gestionării şi organizării lichidării consecinţelor situaţiilor excepţionale.