de la fondare
Evenimente

Cișmelele din capitală – sursă de hidratare pe timp de caniculă

S.A. „Apă-Canal Chişinău” a redeschis cele 6 cișmelele amplasate în zonele intens tranzitate: parcul „Valea Morilor”, scuarul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”, scuarul Catedralei şi parcul „Alunelul”, care au fost conservate până acum pe perioada sezonlui rece. De rând cu acestea, în preajma parcului „Valea Trandafirilor” activează fără întrerupere buveta, apa căreia este testată şi filtrată în permanenţă.

Cişmelele activează din plin, demonstrându-şi utilitatea, iar toţi chișinăuenii, precum și oaspeții capitalei, pot consuma pe gratis apă de cea mai înaltă calitate, fără a cheltui bani și timp pentru a sta în rând să cumpere apă. Evident, că odată cu redeschiderea cișmelelor, au fost luate toate măsurile sanitare de protecție și dezinfectare a acestora, pentru a nu permite răspândirea viruşilor.

Pe lângă faptul, că în zilele caniculare oamenii se vor hidrata corespunzător, aceștia se vor putea răcori în sensul direct al cuvântului. Și aceasta grație celor 2 funcții ale cișmelelor: una pentru cei care doresc să beneficieze de apă potabilă pentru băut și cea de-a doua - de răcorire. Cişmelele sunt dotate cu un buton și un sistem de duze foarte fin, prin care se pulverizează apa, răcorind doritorii care accesează această funcție.

În felul acesta, furnizorul de apă îşi propune extinderea asigurării centrului orașului cu apă potabilă de calitate în perioada caniculară, cât şi reducerea numărului cetățenilor sceptici în ceea ce privește calitatea apei de la robinet și, desigur, încurajarea consumului apei din rețeaua publică. Mai mult ca atât, modelul modern de cișmea se încadrează destul de armonios în conceptul architectonic al zonelor de odihnă, amplasarea fiind coordonată cu Primăria capitalei.

Reamintim, că pentru prima dată, cișmelele au fost instalate în anul 2017, fiind conectate la reţeaua de apă potabilă și de canalizare, fiecare cişmea este dotată cu contor, iar toate cheltuielile de instalare şi deservire sunt acoperite de către întreprindere.

Având în vedere faptul, că apa este cea mai mare bogăție din lume, valoarea căreia o cunoaştem doar atunci când seacă, S.A. „Apă-Canal Chişinău” face apel la spiritul civic al locuitorilor urbei, pentru a păstra intacte bunurile publice spre a fi de folos întregii comunități. În acest scop, cetăţenii sunt îndemnați să informeze furnizorul de apă, în cazul în care se vor repeta situațiile neplăcute, similare celor din anii trecuţi.

Reamintim, că pe parcursul anilor, chiar după instalare, mai multe cișmele au fost vandalizate de către persoane necunoscute, fiind blocate cu gumă de mestecat, mucuri de ţigară, dar cel mai grav, au fost deteriorate mecanismele cişmelelor. Partneri service centru Arron.md