Donație de 3 generatoare performante de energie electrică din partea SUA pentru S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”
Peste 1 milion de consumatori ai S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” vor putea fi asigurați cu servicii neîntrerupte de alimentare cu apă și canalizare în cazul deconectărilor de energie electrică la nivel național, grație generatoarelor donate S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” de către SUA. Astăzi, 24 mai 2023, S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” a recepționat 3 generatoare de energie electrică cu o capacitate totală de aproximativ 880 kW, pentru a asigura fiabilitatea serviciilor sale în cazul deconectărilor de energie la nivel național sau a situațiilor de urgență. Donația în valoare de 157 mii dolari SUA a fost realizată de către USAID, în cadrul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova.
Din totalul de trei generatoare, cel mai mare generator, cu capacitate de producere a energiei de 400 kW, a fost amplasat la Stația de Tratare a Apei pentru a asigura o alimentare cu energie electrică stabilă a rețelei de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare. Un alt generator cu capacitatea de 160 kW va fi amplasat la sediul central al întreprinderii, iar al treilea este mobil cu capacitatea 320 kW și va putea fi utilizat la oricare dintre obiectivele strategice ale întreprinderii.
,,Generatoarele sunt de calitate înaltă și sunt destul de practice. Totodată aceste generatoare sunt ușor de utilizat. Este o investiție durabilă pe termen lung și o sursă alternativă de producere a energiei electrice, care va permite fiabilitatea serviciului de aprovizionare cu apă a locuitorilor mun. Chișinău” a declarat Ambasadorul SUA, Kent Longsdon, prezent la ceremonia de donație.
Generatorul cu cea mai mare capacitate de producere a energiei, de 400 kW a fost amplasat la Stația de Tratare a Apei. Decizia nu este întâmplătoare, deoarece la Stația de Tratare a apei se filtrează și se prelucrează conform parametrilor de calitate, apa potabilă livrată pentru toți consumatorii din mun. Chișinău și or. Ialoveni.
S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” este dedicată livrării apei potabile locuitorilor din mun. Chișinău și se angajează să îmbunătățească în mod continuu serviciile oferite. Prin recepționarea acestor generatoare electrice, entitatea este pregătită să facă față situațiilor de urgență și să asigure un serviciu fiabil în caz de întrerupere a alimentării cu energie electrică. Recepționarea acestor generatoare este o acțiune strategică, care va permite furnizorului de apă să livreze apă consumatorilor în caz de întrerupere a energiei electrice, în regim normal. Mai mult, ne amintim cu toții situația dificilă înregistrată la sfârșit de noiembrie 2022, când mai multe instituții din țară au fost deconectate de la energie electrică. Impactul a fost unul destul de negativ pentru noi toți. Activitatea S.A.,, Apă-Canal Chișinău" a fost perturbată, iar efectele negative s-au declanșate în lanț. Tocmai de aceea, datorită acestor generatoare vom putea acționa în situații de criză și vom asigura cu apă consumatorii din mun. Chișinău”, a declarat Ion Ceban, primarul mun. Chișinău, prezent la evenimentul de inaugurare.
Activitatea de bază a Stației de Tratare a Apei constituie producerea apei potabile pentru consumatorii municipiului Chişinău. Sursa de alimentare fiind apa din râul Nistru. Capacitatea de producţie a Stației conform proiectului este – 350 000 m3/zi. În prezent, zilnic de la Stația de Tratare a apei sunt livrate circa 150 000 m3 de apă pentru cei cca 800 mii de consumatori. La producerea apei potabile sunt folosiţi reactivi de dezinfectare, coagulare şi floculare. Consumul zilnic de energie la producerea apei potabile în mediu este de 7000 kw/h.
,,Acest generator va asigura buna funcționare a Stației de Tratare a Apei în situațiile de criză. Datorită capacității mare de producere a energiei electrice, Stația va funcționa în regim normal, circa 3 - 4 zile până vor fi identificate alte soluții” a menționat Irina Gutnic, viceprimarul mun. Chișinău. Prin urmare, vom avea suficient timp ca să remediem apariția unei eventuale crize în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică. Aceasta înseamnă că apa va fi tratată, filtrată și livrată tuturor consumatorilor din mun. Chișinău fără întrerupere” a adăugat Irina Gutnic, viceprimarul mun. Chișinău
Reiterăm, că cele trei generatoare electrice, cu capacitate totală de aproximativ 880 kW au fost procurate prin intermediul Proiectului USAID Securitate Energetică a Republicii Moldova (MESA). Guvernul Statelor Unite, prin intermediul Agenție SUA pentru Dezvoltare Internațională s-a angajat să acorde asistență Republicii Moldova pentru a depăși criza energetică, cauzată de războiul din Ucraina.
În acest context, USAID, prin intermediul proiectului Securitatea Energetică a RM a investit 1,3 milioane dolari SUA pentru procurarea a 53 de generatoare electrice pentru situații de urgență care au scopul de a consolida securitatea energetică a RM precum și de a atenua efectele crizei energetice. Generatoarele sunt livrate pe parcursul lunii mai la 22 de spitalele prin Ministerul Sănătății Republicii Moldova, precum și organizațiile - Moldelectrica, ,,Termolectrica” S.A. , CET-Nord și S.A. ,,Apa-Canal Chișinău”.