de la fondare
Evenimente

Încă un pas înainte spre alimentarea sustenabilă cu apă a localităților din Moldova Centrală: a continuat negocierea și s-a ajuns la un compromis care permite continuarea proiectului investițional de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași!

 

     Un proiect de colaborare între mai multe instituții ale statului, autorități publice locale și operatori, care a prins viață datorită finanțărilor nerambursabile oferite de poporul German prin intermediul băncii KfW, a fost în pragul unui eșec din cauza situației financiare în care au ajuns operatorii serviciului public de alimentare cu apă, din cauza că tarifele reglementate nu acoperă cheltuielile operaționale. 

     Mai exact, după semnarea pe 27.05.2019 a Acordului de finanțare și proiect între KfW (Germania) și Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”. Ulterior au fost semnate un șir de acorduri adiționale, inclusiv de finanțare suplimentară. În acest moment, valoarea totală a finanțărilor germane la care ar putea accede Republica Moldova în cadrul proiectului constituie 24 mil. euro (15 mil. euro la faza 1 și 8,5 mil. euro la faza 2, 1,5 mil. euro – măsuri de complementare[suport]), la care se adaugă contribuția părții moldovenești de 3,05 mil. euro.

       Pe data de 05.06.2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale și Mediului, autoritățile administrației publice locale din raioanele Strășeni și Călărași, Agenția Dezvoltare Regională Centru și S.A. „Apă-Canal Chișinău” au fost semnat Acord de cooperare, prin care fiecare parte semnatară și-a asumat un anumit rol, iar lui S.A. „Apă-Canal Chișinău” i-ar fi revenit rolul de producător de apă și operator al conductei de transport al apei care urmează a fi construită din contul finanțărilor nerambursabile. 

       De fapt, finanțatorii sunt cointeresați în a investi cu un rezultat garantat, deci doar în condițiile în care fiecare parte implicată este aptă să-și îndeplinească rolul, vor exista și consumatori finali numeroși, iar tariful final pentru apa la robinetul consumatorilor ar fi suportabil. Însă, cel puțin S.A. „Apă-Canal Chișinău” se află în prag de faliment, având datorii din activitatea operațională pentru achitarea cărora nu a avut și poate avea acoperire totală prin tarifele reglementate. Din acest motiv, nu a fost posibilă semnarea unui amendament la acordul de cooperare, dar și a contractelor care urmează a fi semnate între agenția desemnată de stat drept administrator al viitoarelor bunuri (Agenția Proprietății Publice) și operatorul din Chișinău, între operatorul din Chișinău și operatorii din Strășeni și Călărași. Într-o asemenea situație, finanțatorul nu poate accepta demararea lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași.

      Totuși, după mai multe discuții purtate între responsabili de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ADR Centru, Primăria Municipiului Chișinău și S.A. „Apă-Canal Chișinău”, s-a reușit identificarea compromisurilor, care implică măsuri de modificare cadrului legal din partea statului și suport pentru finanțarea unor investiții complementare care ar fortifica capacitatea S.A. „Apă-Canal Chișinău” de gestionare a infrastructurii, situația financiară a întreprinderii, dar și vor conduce la diminuarea componentei de cost destinată energiei electrice la captarea apei.

        Pe data de 26.05.2023, la sediul ADR Centru, în or. Ialoveni, a avut loc o întâlnire a părților semnatare ale Acordului de cooperare și reprezentantul Ambasadei Germaniei la Chișinău, au convenit pașii de mai departe care vor permite semnarea contractelor necesare pentru continuarea de mai departe a proiectului, inițierea lucrărilor de construcție și valorificarea finanțărilor nerambursabile oferite de către finanțatorul german.

Urmăriți noutati din Moldova