Angajații ACC au participat la simularea unui cutremur la Departamentul epurarea apelor uzate!
Angajații ACC au participat la simularea unui cutremur
la Departamentul epurarea apelor uzate!
Un exercițiu de simulare a situațiilor excepționale cu participarea angajaţilor S.A. ,,Apă-Canal Chişinău”, a avut loc la Departamentul epurarea apelor uzate. Conform scenariului, pe teritoriul Republicii Moldova s-a produs un cutremur de pământ cu intensitatea de 7,5 grade pe scara MSK. În rezultat, au fost declanșate mai multe situații de risc.
După încetarea cutremurului, angajaţii Departamentului epurarea apelor uzate, în mod de urgenţă au părăsit încăperile de serviciu și au anunțat reprezentanții efectivului formațiunilor protecției civile. Pentru început, cei prezenți au inspectat starea clădirilor, instalațiilor și mecanismelor, dar și existenţa sinistraţilor. Periodic, despre situația curentă, dar și despre acțiunile întreprinse au fost informați specialiștii Departamentului dispecerat. Conform scenariului s-au înregistrat mai multe situații de risc.
În timpul cercetării, la decantorul secundar nr. 2, a căzut un lucrător, primind diverse traume. Scoaterea sinistratului din decantor cu forțele subgrupei de cercetare nu a fost posibilă. Pentru efectuarea lucrărilor de salvare din decantor au fost utilizate echipamentele de protecție corespunzătoare. Echipa de salvatori a îmbrăcat sinistratului centura de siguranță. După scoaterea sinistratului, acesta a fost transportat la postul sanitar pentru acordarea primului ajutor, prin aplicarea garoului la mîină. Piciorul rupt a fost imobilizat cu atela. Totodată, a fost aplicat bandaj pentru imobilizarea maxilarului inferior.
De asemenea, ca urmare a cutremurului, inginerul de tură a depistat un incendiu la clădirea punctului temric. Imediat, au fost anunțați, reprezentanții Serviciul de pompieri și salvatori și Departamentul dispecerat. Incendiul a fost stins. Ca urmare, a seismului s-a produs de asemenea, o avarie la un agent economic din apropiere cu scurgerea amoniacului. Nourul de aer contaminat a afectat și Stația de epurare. Angajații Stației s-au adăpostit în edificiul de protecție și au conectat sistemul de ventilare. Angajații au ieșit din adăpostul de protecție abia atunci când a fost eliminat riscul contaminării.
Scopul aplicației a fost de a verifica capacitățile de intervenție și de lichidare a consecințelor situației excepționale, capacitățile echipelor de salvatori și pompieri, dar și testarea activității organelor de conducere, serviciilor și formațiunilor de protecție civilă din cadrul instituției.
Astfel de exerciții se desfășoară periodic.