de la fondare
Evenimente

Activitatea agenților economici care deversează ape uzate în atenția reprezentanților ACC

 

S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” şi-a fixat ca obiectiv major reducerea deversărilor apelor uzate cu depășirea concentrațiilor maxime admisibile (CMA) în rețeaua publică de canalizare, continuând  campania de verificare a clienţilor,  care încalcă prevederile legale ce ţin de poluarea apei şi mediului. Astfel, acţiunile de control s-au intensificat și se  desfășoră atât în perioada orelor de lucru, cât și pe timpul nopții, inclusiv și în zilele de sâmbătă și duminică. Prin urmare, administrația furnizorului de apă primordial va intensifica verificările agenților economici care deversează ape uzate cu concentraţii majorate de poluanţi.  Mai mult, în acest sens a fost majorat numărul echipelor care efectuează aceste controale. La necesitate numărul angajaților implicați în acest proces va fi majorat.

Precizăm că, pe parcursul lunii august 2023 au fost prelevate 149 de probe de apă uzată. Prin urmare, au fost efectuate 24 contoale inopinate, fiind prelevate 27 probe de apă uzată de la  agenţi economicii și 92 controale ordinare fiind prelevate 122 probe. În rezultat, au fost expediate 37 prescripții  pentru înlăturarea cauzelor depășirii CMA și 9 Procese Verbale Contavenționale conform art. 146, privind ,,Nefolosirea instalaţiilor, utilajului, aparatajului prevăzute pentru purificarea de poluanţi şi controlul emisiilor în atmosferă, pentru epurarea apelor uzate ce se evacuează în obiectivele acvatice şi pentru controlul calităţii lor, precum şi încălcarea regulilor şi instrucţiunilor de exploatare a instalaţiilor indicate
se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

ACC atenționează, că în cazul în care vor fi depistați agenți economici care deversează ape cu concentraţii majorate de poluanţi, vor primi prescripții prin care sunt avertizaţi despre necesitatea strigentă de a nu deversa în sistemul public de canalizare ape uzate cu concentraţii majorate, de poluanți. La fel, conform normelor legale vor avea un termen, ce nu depășește 10 zile pentru a înlătura neconformitățile înregistrate. De menționat, că agenții economici care nu se vor conforma și după prelevarea repetată a probelor, vor primi aviz de deconectare de la serviciile de alimentare cu apă și canalizare.

De asemenea, pentru a evita suspendarea contractelor, dar și în scopul prevenirii răspândirii mirosului neplăcut, care produce disconfort pentru locuitorii capitalei, dar și pune în pericol buna activitate a Stației de epurare, Chișinău, reprezentanții furnizorului de apă fac un apel, reiterat către toții agenții economici să își revadă procesul de lucru întru neadmiterea deversării apelor uzate cu concentraţii majorate (CMA), de poluanți.

Reamintim că, zilnic, angajaţii furnizorului de apă,  monitorizează corectitudinea procesului de deversare a apelor uzate.