de la fondare
Evenimente

O nouă rundă de inspecții al directorului furnizorului de apă, Valeriu Meșca

Un alt obiectiv strategic vizitat astăzi, de către Valeriu Meșca, directorul S.A. „Apă-Canal Chișinău” a fost Stația de Apă Nistru. Acesta a fost informat despre Drumul Apei de către Șeful Departamentului Apă, Vadul lui Vodă, Alexandru Josan, precizând că  Stația de Apă Nistru lucrează la parametrii normali. Mai mult, directorul furnizorului de apă a fost informat și despre faptul că  nivelul apei în râul Nistru este de 9 m, fapt ce înseamnă că locuitorii municipiului Chișinău au apă la o presiune constantă fără devieri de la normă.  Ca urmare a vizitei, directorul S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Valeriu Meșca s-a familiarizat cu multiplele procese de purificare prin care trece apa din Nistru, pentru ca într-un final consumatorii să poată consuma o apă de calitate. Apa din râu este pompată la o Staţia de Apă Nistru, care este situată la Vadul lui Vodă. Ulterior, apa parcurge o distanţă de 30 de km până a ajunge la Staţia de Tratare a Apei, care se află la Chişinău. Faptul că oraşul Chişinău este situat pe şapte coline creează mari probleme întreprinderii municipale Apă-Canal, care suportă cheltuieli enorme pentru consumul de energie necesar pompării apei la o înălţime de aproape 300 de metri. În aces sens, directorul general a cerut responsabililor să vină cu o analiză a cheltuielilor pentru energia electrică și cu soluții menite să reducă cheltuielile.

Procesul de tratare a apei este unul foarte complicat. Se folosesc reagenţi, reactivi, dezinfectanţi. Urmează un alt proces de filtrare în staţii. Toate filtrele sunt încărcate cu nisip şi cărbune activ. După filtrare, apa iarăşi este dezinfectată şi e pompată în bazinele de înmagazinare. Din bazine începe distribuirea în tot municipiul. Întreg procesul este controlat de laborator. La fiecare etapă, o dată pe oră, se iau probe biologice. Se controlează calitatea apei la intrare, după utilizarea reactivelor, după decantare, după filtrare şi la intrarea şi ieşirea din magazinele de depozitare. De aceea, putem afirma cu certitudine că apa din apeductul municipal poate fi folosită în alimentaţie fără filtrare suplimentară. Drept dovadă sunt testele zilnice efectuate în cadrul laboratorului întreprinderii.

De menționat, că desi Stația de Apă Nistru, datează este din 1952 este în stare funcțională, iar anual, responsabilii efectuează lucrările de reparație și întreținere a utilajului. Mai mult, conform Programului de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat din împrumuturile oferite de către BERD şi BEI, precum şi din sursele nerambursabile oferite din FIV UE, în valoare totală de 61,8 mil. EUR urmează în cel mai scurt timp să se furnizarea şi instaleze echipamente de pompare şi electrice pentru staţiile de pompare din Chișinău, care vor eficientiza consumul de energie electrică cu cca. 27 % sau 2.277,929 mil  kwh/an şi va mări capacitatea de pompare a apelor uzate ţinând cont de majorarea numarului de populatiei în zona.