Protejati rețelele și contoarele împotriva înghețului!
Având în vedere că deja se înregistrează temperaturi scăzute pe timpul nopții, S.A. „Apă-Canal Chişinău” vine cu un apel către toţii gestionarii fondului locativ, dar și consumatorii casnici, prin care îi îndeamnă să asigure izolarea termică a locurilor de amplasare a instalațiilor de contorizare, gurile de acces la revizii, reţelele interioare de canalizare şi branşamentele.
În această ordine de idei, menţionăm în conformitate cu prevederile pct. 67 lit. (d) din Regulamentul de organizare şi funcționare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare din mun. Chișinău, aprobat prin decizia CMC nr. 14/11 din 11.08.2021, „consumatorul este obligat să asigure integritatea contoarelor şi a sigiliilor aplicate acestora, inclusive să întreprindă măsuri de protecție a contorului contra înghețului”.
Prin urmare, atât gestionarii fondului locativ, cât și consumatorii casnici din municipiul Chişinău sunt obligaţi să întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea protecţiei contorului de apă la locul de montare şi a vanelor ce echipează branşamentul.
Pentru evitarea unor avarii precum şi a unor cheltuieli inutile, este necesară protejarea contoarele de apă rece prin izolarea cu materiale speciale a branşamentelor şi a apometrului, lăsând liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă. De asemenea, capacul de acces care închide căminul trebuie să fie bine ermetizat. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi respectate, există posibilitatea de îngheţ, mai ales pe timp de noapte, când consumul este mai mic.
Astfel, ACC prezintă o serie de măsuri specifice de protejare a instalațiilor interioare împotriva înghețului.
- Protejaţi căminul de branșare! Îngheţul apei din reţelele de distribuţie apare prima oară în căminul branșare, după care se propagă către branşament şi reţeaua interioară. Protecţia instalaţiilor din căminul de branașare este la fel de importantă, întrucât aici sunt marea majoritate a armăturilor, apometre, robinete, coturi, adică locuri unde pot apărea diminuări ale secţiunii utile şi unde se formează gheaţă în situaţia în care nu există circulaţie a apei pe reţea.
- Consumaţi constant apă! Multe din problemele cauzate de îngheţ s-au înregistrat la capetele de reţea, acolo unde consumul este mai scăzut şi neuniform.
- Nu realizaţi construcţii în apropierea reţelelor de apă! Construcţia de cămine şi alte corpuri betonate în imediata apropiere a reţelelor de distribuţie a apei facilitează îngheţul.
- Respectaţi normele tehnice de instalare a conductelor şi branşamentelor! De-a lungul anilor, numeroase firme au realizat lucrări de alimentare cu apă în diferite zone ale oraşului, fără a respecta însă prescripţiile tehnice prevăzute în avizele eliberate de ACC. Multe reţele nu au fost amplasate sub adâncimea de îngheţ, care pentru zona noastră este de minimum 120 cm. Prin urmare, atât gestionarii fondului locativ, cât și consumatorii casnici din municipiul Chişinău sunt obligaţi să întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea protecţiei contorului de apă la locul de montare şi a vanelor ce echipează branşamentul.
În cazul în care nu veți îndeplini condițiile solicitate, Operatorul își declină responsabilitatea pentru sistarea ulterioră a furnizării serviciilor de alimentare cu apă, ca urmare a înghețării instalațiilor de contorizare.
Concomitent, în cazul în care depistați careva neregularități la instalațiile de contorizare, survenite în urma înghețurilor, este necesar să Vă adresați Dispeceratului central, care activează 24/24, la tel: (022) 256 666, sau la numerele de telefon indicate în factura de plată.