de la fondare
Evenimente

Ziua Mondială a Apei 2024 – ,,Apă pentru pace”

 

În fiecare an, Ziua Mondială a Apei (22 martie) crește gradul de conștientizare și ne inspiră la acțiuni pentru combaterea crizei de apă și canalizare. Este un eveniment organizat sub egida Națiunilor Unite, coordonată de UN-Water și condus de unul sau mai mulți membri și parteneri ONU. Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populaţia atât în privinţa calității apei pe care o consumă, dar și în scopul protejării acesteia.

În 2024, tema Zilei Mondiale a Apei este ,,Apă pentru Pace”. Fiecare om trebuie să conștientizeze că apa nu este doar o resursă care trebuie folosită – este un drept al omului. La nivel local și național, diferiți operatori – în special de apă și canalizare, utilități, energie, alimentație și industrie – trebuie să coopereze printr-un sistem integrat de resurse de apă, să abordeze și să promoveze un management și o economie circulară care să îndeplinească drepturile omului. Apele transfrontaliere sunt esențiale pentru pace și prosperitate, iar guvernele ar trebui să coopereze la nivel bilateral, regional sau global. Cu toții avem un rol de jucat, ca indivizi putem folosi apa mai atent, reducând impactul asupra mediului și infrastructurii de apă.

Cu toții trebuie să ne unim în jurul apei și să o folosim responsabil, punând bazele unui MÂINE MAI STABIL ȘI PROSPER.

Și pentru că apa este vitală pentru toți, avem nevoie ca toată lumea să ia măsuri. Adică și Tu!

Deci, fiecare dintre noi, familia, școala și comunitatea poate face diferența schimbând modul în care folosim, consumăm și gestionăm apa în viața voastră. Fiecare implicare va contribui la dezvoltarea unui mediu sănătos prin consumul unei ape de calitate din surse sigure, cum ar fi sistemul municipal de apeduct din Chișinău. 

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Arată ca îți pasă! 

Implică-te și Tu! Fă ce poți!

Ziua Mondială a Apei a fost instituită în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, ce s-a desfășurat în decembrie 1992 și are obiectivul de a aduce în atenția opiniei publice problemele legate de necesitatea protecției apelor și importanța de a responsabiliza întreaga societate referitor la întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.