de la fondare
Evenimente

Sesiune educativă:,,Împreună pentru sănătatea omului și a mediului”!

 

Reprezentanții S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” de comun acord cu reprezentanții Î.M.  Regia ,,Autosalubritate” au participat la o sesiune specială de informare pentru copii de la Școala Primară ,,Spiridon Vangheli”, cu tematica ,,Împreună pentru sănătatea omului și a mediului” (Obiective pentru Dezvoltare Durabilă). Evenimentul se înscrie în șirul de acțiuni dedicat Săptămânii Mondiale a Creativității și Inovației, care se desfășoară în perioada 15-21 aprilie și a avut loc la Centrul Academic Internațional Mihai Eminescu”.

În cadrul sesiunii, reprezentanții Furnizorului de apă au vorbit despre importanța apei de calitate și a igienei adecvată pentru sănătatea tuturor. Această sesiune a fost o oportunitate excelentă pentru copii de a învăța despre beneficiile apei potabile și a măsurilor de igienă corecte, dar și metodele folosite pentru protejarea apei și a mediului înconjurător. Sesiunea fost interactivă și adaptată pentru copii. În cadrul acesteia au fost prezentate mai multe secvențe video, la fel realizate de copii, despre rolul economisirii surselor de apă, dar și drumul apei, cum ajunge apa potabilă în casele consumatorilor din mun. Chișinău. 

De asemenea, în cadrul evenimentului reprezentanții S.A. ,,Apă-Canal Chișinău au familiarizat copiii despre tehnicile de tratare  apei în mun. Chișinău, importanța consumului apei de calitate.

,,Ştim cu toţii că locuitorii Chişinăului consumă apa din Nistru.  Uneori, însă specialiştii de la medicina preventivă ne avertizează, că în râu sunt depistate bacterii sau chiar embrionul holerei. Respectiv, evitindu-se ca aceste bacterii patogene să nu curgă împreună cu apa în robinetele noastre, preferăm să cumpărăm apă potabilă din magazine. Pe lângă faptul, că apa îmbuteliată este mai scumpă decât cea de la robinet, apa minerală are un pH mai înalt şi trebuie consumată sub controlul medicului. Întrucât, consumată în exces, poate genera probleme de sănătate, inclusiv arsuri de stomac. Dacă apa pe care o consumăm are duritatea prea mare, duce la formarea pietrelor la rinichi, iar în cazul în care e prea moale se pierd sărurile din sistemul osos. De aceea, putem afirma cu certitudine că apa din apeductul municipal poate fi folosită în alimentaţie fără filtrare suplimentară. Drept dovadă sunt testele zilnice efectuate în cadrul laboratorului întreprinderii. Mai mult, decât atât, puţini ştiu, însă prin câte procese de purificare trece apa din Nistru şi că uneori este de o calitate mai bună decât cea îmbuteliată. Oamenii ştiu de obicei doar că apa vine printr-o ţeavă în perete şi se duce prin altă ţeavă în podea. Lucrurile nu sunt chiar aşa de simple, iar traseul pe care apa îl parcurge din Nistru până la robinetul chişinăuienilor este extraordinar de complicat” a declarat, Arcadie Rusnac, șef Departamentul investigații de laborator și management. 

În cadrul sesiunii au fost prezenți și reprezentanții Î.M. ,,Autosalubritate” care au vorbit copiilor despre regulile de sortare a deșeurilor, riscul poluării mediului, și despre beneficiile sortării și reciclării deșeurilor.

 Reprezentanții întreprinderilor municipale vor continua să participe la acțiuni de educație ecologică, pentru a crea un viitor mai bun și mai durabil pentru Toți Locuitorii Orașului Nostru!

 

          Toți împreună facem Orașul Nostru mai verde și mai curat!