Protejați rețeaua de canalizare! Nu o confundați cu un coș de gunoi!
Rețeaua de canalizare a municipiului Chișinău se sufocă zilnic sub povara unor deșeuri. Cel mai adesea, aceste blocaje sunt provocate de depunerile de resturi alimentare, grăsimi, produse cosmetice sau materiale textile, resturi menajere, materialele grosiere (asfalt, beton, nisip, pietriş, materiale de construcţii), care se adună în conductele de canalizare şi provoacă blocaje.
Deși, în repetate rânduri specialiștii S.A. „Apă-Canal Chişinău” (ACC) au atenţionat consumatorii să respecte normele elementare de utilizare a sistemului de canalizare, cazurile de blocaje la reţelele de canalizare sunt destul de frecvente. Astfel, lunar în medie, specialiștii Furnizorului de apă intervin în 900 de cazuri pentru deblocarea rețelelor de canalizare. Majoritatea cazurilor de blocare a rețelei de canalizare se înregistrează în suburbiile municipiului Chișinău.
Utilizarea necorespunzătoare poate determina defecțiuni majore ale instalațiilor care asigură buna funcționare a sistemului de canalizare, ce pot duce la blocarea acestuia și la refulări ale rețelei de canalizare, cu tot disconfortul olfactiv și vizual și pericolul de contaminare pe care îl determină o astfel de situație.
Probleme majore pot apărea și din cauza aruncării în rețeaua de canalizare a materialelor textile sau a produselor de igienă intimă. Fibrele fine ale acestora se agață de pereții conductelor, facilitând formarea de dopuri. În vasul de toaletă nu trebuie aruncate nici resturile alimentare sau deșeurile solide, materialele de construcții, produsele din plastic sau cele cauciucate. Uleiurile alimentare și grăsimile menajere aruncate în rețeaua de canalizare se depun ca un strat de ceară pe pereții conductelor, blocând sau distrugând sistemul de canalizare.
Imaginile de mai jos sunt relevante în acest sens:
Acestea sunt deșeurile aruncate în colectorul de canalizare menajeră cu D-800 mm, de pe str. N. Costin, 59 și colectorul de canalizare cu D-600 mm de pe str. N. Costin, 63. Ca urmare a lucrărilor de profilaxie, au fost depistate în rețeaua de canalizare un șir de produse, chiar și materiale de construcție, sau bucăți mari de lemn, care au blocat conductele. Acest lucru se întâmplă zilnic, la diverse adrese. Pentru a efectua operațiunile de curățare, Operatorul a intervenit cu tehnică specializată și utilaj suplimentar, ceea ce presupune suportarea unor cheltuieli triple pentru Furnizorul de apă.
Pentru a preveni blocajele, ACC face un apel consumatorilor și atenționează că vasul de toaletă nu este un coș de gunoi. De asemenea, recomandă fiecărei persoane să folosească produse biodegradabile și să reducă consumul de produse de unică folosință. Este, de asemenea, important ca fiecare persoană să înțeleagă că deșeurile trebuie eliminate în mod corespunzător, iar acest lucru se poate face prin folosirea tomberoanelor de gunoi, ci nu aruncate în closet!
Protejați canalizarea!
Protejați Mediul înconjurător!
Important! În caz de avarieri, blocaje la reţelele de canalizare exterioare, e necesar să vă adresaţi la Departamentul dispecerat al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, nr. tel: 022-25-66-66, 022- 85-77-77.