de la fondare
Evenimente

Studenții de la Facultatea de Medicină au fost familiarizați cu Drumul apei!

Un grup de studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”, Facultatea de Medicină au vizitat  obiectivele strategice ale S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, printre care  Stația de Tratare a apei din Chișinău și Stația de Epurare. Scopul acestei excursii este perceperea mai bine a traseului pe care apa îl parcurge din râul Nistru până la robinetele consumatorilor din Chișinău și suburbiile acestuia, procesele de  pompare și tratare a apei, tehnologia de stocare și prelucrare a apei brute, preluată din râul Nistru și desigur, procesul tehnologic complex, prin care trebuie să treacă apa menajeră, astfel încât să devină o apă curată.

Astfel, în cadrul vizetei sale la Stația de Tratare a Apei, din Chișinău, studenții au fost familiarizați cu etapele de prelucrare a apei, rolul reagenților utilizați și importanța utilizării hipocloritului de sodiu pentru tratarea apei. De asemenea, aceștia au vizitat și Laboratorul Central de Apă Potabilă. Aceasta fiind o oportunitate excelentă pentru studenți de a învăța despre beneficiile apei potabile, metodele folosite pentru protejarea apei și a mediului înconjurător, importanța consumului apei de calitate.

În afară de activităţile de informare şi conştientizare a importanței apei pentru o viaţă sănătoasă, specialiștii Laboratorului Central de Apă Potabilă au efectuat diverse probe la apă, cu efectuarea investigaţiilor la următorii parametri: PH, conductivitate, duritate totală, cloruri, fapt ce a trezit un interes sporit la studenți.

Ulterior, studenții au vizitat și Statia de epurare a apei mun. Chişinău (SE Chişinău). Tinerii vizitatori au aflat detalii despre cum funcţionează Staţia în prezent, fiindu-le explicate noţiunile de epurare mecanica şi biologică a apelor uzate, despre instalaţiile şi staţiile de pompare, cum decurge procesul propriu-zis de epurare a apei, despre nămolul format în procesul epurării, care este pompat pe platformele de nămol unde se produce deshidratarea lui, ce poluanţi se află în apa uzată, care sunt sursele de miros la staţie.

Tinerii vizitatori s-au arătat încântați de această excursie, conștientizând că apa de calitatea înseamnă viață, iar pentru aceasta este firesc să contribuim cu toţii la protejarea surselor de apă și a mediului ambiant. La finalul excursiei, studenții au reușit să perceapă rolul apei, dar și importanță consumului unei ape de calitate, precum este cea de la robinet, livrată de Furnizorul de apă din Chișinău.

 Subliniem că specialiștii S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” participă activ la asemenea evenimente  și programe educaționale dedicate studenților și copiilor, fiind un sprijin pentru pregătirea generaţiei de mâine, privind comportamentul faţă de protejarea resursele de apă.  

S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” va continua programele educaționale dedicate studenților și copiilor cunoscute cu genericul ,,Preţuind apa, preţuieşti viata!”.