MUNICIPIUL CHIȘINĂU ȘI UTA GĂGĂUZIA - LIDERI ÎN ACCESUL POPULAȚIEI LA APĂ ȘI CANALIZARE!
Localitățile din municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia sunt în fruntea clasamentului național în ceea ce privește accesul populației la sistemele publice de apă și canalizare, conform celor mai recente date oferite de Biroul Național de Statistică. Municipiul Chișinău se distinge prin cel mai ridicat nivel de conectare la rețelele de apeduct și canalizare, dar și cea mai eficientă funcționare a stațiilor de epurare din țară. Datele arată că aproximativ 63,9% dintre localitățile din Moldova au acum acces la apă potabilă prin sisteme publice, marcând o creștere de 12,4% față de 2019.
La nivel regional, municipiul Chișinău conduce detașat, cu 91,4% din localități conectate la sistemele publice de alimentare cu apă, urmat de UTA Găgăuzia cu un procent de 84,4%. Comparativ, regiunea de Nord a țării prezintă cel mai scăzut nivel de conectare, cu doar 47,2%.
Municipiul Chișinău excelează și în privința accesului la sistemele publice de canalizare, cu 77,1% din localități conectate, urmat de UTA Găgăuzia cu 28,1%. Regiunile Centru, Sud și Nord au rate mai scăzute, de 10,5%, 6,8% și, respectiv, 5,2%. La nivel național, doar 9,7% dintre localitățile țării beneficiază de acces la sistemele publice de canalizare, dar se observă o creștere de 24,3% față de 2019.
Situația este similară și în ceea ce privește accesul la sistemele publice de canalizare. Municipiul Chișinău conduce cu 77,1% dintre localități având acces, urmat de UTA Găgăuzia 28,1% și regiunea Centru 10,5%. În schimb, regiunile Sud și Nord au rate de acces mult mai mici, de 6,8% și respectiv 5,2%.
La nivel național, doar 9,7% dintre localitățile țării beneficiază de acces la sistemele publice de canalizare, dar se observă o creștere de 24,3% față de 2019. Discrepanțe semnificative persistă între mediul urban și cel rural, în special în raioanele Briceni, Ocnița, Soroca, Rezina, Basarabeasca, Cantemir și Vulcănești, unde localitățile rurale nu au acces la sistemele de canalizare.
Ce ține de funcționarea stațiilor de epurare care de altfel sunt vitale pentru calitatea serviciilor de canalizare, cca 76,5% dintre sistemele publice de canalizare sunt echipate cu stații de epurare. În prezent, din cele 117 stații de epurare existente, 106 sunt operaționale. Municipiul Chișinău se remarcă printr-o eficiență de 100% a stațiilor sale de epurare, urmat de regiunea Centru (94,2%), Nord (92,6%), Sud (81,8%) și UTA Găgăuzia (75%).
Contribuția Primăriei Chișinău este substanțială în ceea ce privește buna dezvoltare a S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”. Mai mult decât atât, specialiștii S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” își propun să conecteze întregul municipiu la rețeaua de apă și canalizare, aceasta fiind una dintre prioritățile furnizorului de apă. Proiectele sunt implementate în toate localitățile care fac parte din municipiul Chișinău, fiind finanțate de Primăria mun. Chișinău. Doar în ultimii 5 ani în acest sens s-a investit un buget estimat la aproximativ 60 de milioane de lei.