Ziua Mondială a Apei 2025 – ,,Conservarea ghețarilor”
În fiecare an, Ziua Mondială a Apei (22 martie) crește gradul de conștientizare și ne inspiră la acțiuni pentru combaterea crizei de apă și canalizare. În premieră, Ziua Mondială a Apei a fost instituită în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, ce s-a desfășurat în decembrie 1992. Este un eveniment organizat sub egida Națiunilor Unite, coordonată de UN-Water și condus de unul sau mai mulți membri și parteneri ONU. Criza apei, schimbările climatice și creșterea populației au impus necesitatea conștientizării ei în toată lumea.
În 2025, Ziua Mondială a Apei coincide cu Ziua Mondială a Ghețarilor, care se sărbătorește pentru prima dată. Aceasta din urmă este parte a Anului Internațional al Conservării Ghețarilor, lansat la 21 ianuarie 2025 de către UNESCO și Organizația Mondială de Meteorologie (OMM). Astfel, în 2025, tema principală a Zilei Mondiale a Apei este „Glacier Preservation” (Conservarea ghețarilor), o problemă vitală în contextul schimbărilor climatice. Ghețarii se topesc într-un ritm alarmant, afectând ciclul apei și expunând miliarde de oameni la riscuri precum: inundații, secete și creșterea nivelului mării.
Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), ghețarii se află acum într-un moment critic. Aceste formațiuni masive de gheață, care acoperă peste 700.000 km² și rețin aproape 70% din apa dulce a planetei, se retrag rapid din cauza schimbărilor climatice. În 2023, ghețarii au înregistrat cea mai mare pierdere de masă din ultimele cinci decenii, iar 2024 a fost cel mai cald an înregistrat.
OMM avertizează că, fără măsuri urgente, milioane de oameni se vor confrunta cu crize severe ale apei, punând în pericol atât echilibrul ecosistemelor, cât și accesul populației la apă potabilă. Iar cum rolul apei în organism este vital, orice deficit de apă dulce poate avea consecințe grave asupra sănătății globale.
Fiecare om trebuie să conștientizeze că apa nu este doar o resursă care trebuie folosită – este un drept al omului. La nivel local și național, diferiți operatori – în special de apă și canalizare, utilități, energie, alimentație și industrie – trebuie să coopereze printr-un sistem integrat de resurse de apă, să abordeze și să promoveze un management și o economie circulară care să îndeplinească drepturile omului. Cu toții avem un rol de jucat, ca indivizi putem folosi apa mai atent, reducând impactul asupra mediului și infrastructurii de apă. Și pentru că apa este vitală pentru toți, avem nevoie ca toată lumea să ia măsuri. Adică și Tu! Fiecare implicare va contribui la dezvoltarea unui mediu sănătos prin consumul unei ape de calitate din surse sigure, cum ar fi sistemul municipal de apeduct din Chișinău.
Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Arată ca îți pasă!
Implică-te și Tu! Fă ce poți!
Municipiul Chișinău se distinge prin cel mai ridicat nivel de conectare la rețelele de apeduct și canalizare, precum și prin cea mai eficientă funcționare a stațiilor de epurare din țară.
Datele Biroului Național de Statistică arată că municipiul nostru conduce detașat în acest clasament, cu 91,4% dintre localități conectate la sistemele publice de alimentare cu apă.
Capitala excelează și în ceea ce privește accesul la sistemele publice de canalizare, 77,1% dintre localitățile din cadrul municipiului Chișinău fiind conectate la acestea.
Contribuția Primăriei Chișinău este substanțială în ceea ce privește dezvoltarea S.A. "Apă-Canal Chişinău", care își propune să extindă rețeaua de apă și canalizare la nivelul întregului municipiu.
De altfel, doar în ultimii cinci ani, în acest sens, s-au investit aproximativ 60 de milioane de lei pentru modernizarea și extinderea infrastructurii.