de la fondare
Evenimente

Agent economic care deversează ape uzate direct în natură!

 

Deversări de ape uzate ilegale direct în natură, în sectorul Botanica, Chișinău. Specialiștii S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” au depistat acest incident ca urmare a executării controalelor. Mai mult decât atât, în urma verificărilor la fața locului, angajații Furnizorului de apă au depistat că agentul economic respectiv nu este conectat la sistemul public de canalizare. 

Prin urmare, în zonă răspândindu-se un miros insuportabil, cu contaminarea mediul înconjurător și poluarea aerului atmosferic, inclusiv cu consecințe negative asupra sănătății oamenilor. (A se vedea imagini video și foto).  

Astfel, pentru contracararea fenomenului deversărilor de ape uzate cu poluanți, responsabilii din cadrul S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” au luat act de încălcarea comisă, acțiunile date fiind, raportate imediat către Agenției de Mediu și Inspectoratului pentru Protecția Mediului, pentru luarea măsurilor de rigoare și stabilirea penalităților conform actelor normative în vigoare. 

În acest context, Administrația S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” condamnă aceste acțiuni iresponsabile. Or, deversarea apelor uzate pe terenuri adiacente, poluează mediul ambiant, punând în pericol sănătatea publică. . 

Furnizorul de apă, reiterat, solicită tuturor agenților economici încetarea deversării apelor uzate în zonele neautorizate de către Operator. Mai mult decât atât, pentru a evita suspendarea contractelor de furnizarea a serviciilor de apă și canalizare, atenționăm toți consumatorii care desfășoară activitate de producere să revadă procesele tehnologice și să nu deverseze ape uzate care depășesc concentranțiile maximal admisibile.  

Totodată, în cazul în care depistați deversări ilegale a apelor uzate, care produc pagube grave prin contaminarea mediului înconjurător și poluarea atmosferică, vă rugăm să ne sesizați la adresa de e-mail acc@acc.md, sau să ne contactați la numărul de telefon 022 256 666. 

Subsidiar, angajaţii S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” în continuu inspectează locurile de consum, în scopul reducerii deversărilor apelor uzate cu depășirea concentrațiilor maxime admisibile în rețeaua publică de canalizare sau direct în natură. Astfel, cei care încalcă prevederile legale ce ţin de poluarea apei şi mediului riscă să fie sistați de la serviciile publice de apă/sau de canalizare și atragerea la răspundere juridică conform actelor în vigoare. 

Doar împreună, prin acțiuni comune, putem eradica fenomenul deversărilor ilegale de ape uzate care poluează mediul apelor de suprafață, inclusiv cele subterane, care direct afectează sănătatea publică a populației.

Protejăm mediul în care coabităm!