de la fondare
Evenimente

Parteneriat strategic pentru S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” privind metodele inovative în contorizarea inteligentă și gestionarea corectă a apei!

Oficiali din România, președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftimie, dar și Vlad Iftimie - Vicepreședintele Camerei de Comerț Botoșani, au efectuat o vizită de lucru la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” pentru a discuta subiecte tematice despre apă și canalizare, dar și implementarea tehnologiilor performante de contoare inteligente și stabilizarea presiunii apei în rețele.  

La eveniment au fost prezenți: reprezentanți ai administrației S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, dar și reprezentanți ai unei companii private din România specializată în monitorizarea inteligentă a consumului de apă și gestionarea corectă a rețelelor. În cadrul ședinței de lucru au fost prezentate tehnologii moderne din domeniu applicate cu succes de operatorii de apă și canalizare din România și nu doar.

Prezentă la eveniment, Irina Gutnic, viceprimarul municipiului Chișinău a declarat că această ședință de lucru este un bun prilej pentru a iniția noi parteneriate în scopul prelurării bunelor practici în gestionarea resurselor de apă, modernizarea infrastructurii, dar și implementarea metodelor inovative privind reducerea pierderilor de apă în rețelele de distribuție, asigurând eficiența energetică a S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”.  ,,Discuțiile despre apă și canalizare pot aduce multiple avantaje, mai ales în contextul gestionării resurselor naturale și al infrastructurii urbane. Soluțiile propuse de către reprezentanții din România, pot include identificarea și repararea rapidă a scurgerilor, utilizarea unor sisteme de detectare avansate și implementarea unor strategii de economisire a apei în gospodării și industrii”, a declarat Irina Gutnic, viceprimarul municipiului Chișinău.

Printre subiectele abordate în cadrul ședinței de lucru au fost și:

  • Beneficiile contoarelor inteligente pentru monitorizarea consumului

de apă;

  • Tehnologiile avansate pentru stabilizarea presiunii în rețelele de

distribuție;

  • Impactul acestor soluții asupra eficienței operaționale și

economisirii resurselor;

  • Exemple de bune practici implementate pe plan internațional, mai

cu seamă de operatorii de apă din România;

  • Strategii de finanțare și implementare a noilor tehnologii.

În urma discuțiilor, s-au stabilit direcții clare pentru dezvoltarea unui plan de acțiune, incluzând consultanță și ghidare specializată pentru identificarea celor mai bune soluții; elaborarea proiectelor pentru echipamente; servicii de asistență și suport tehnic.

Administrația Furnizorului de apă este în permanență deschisă pentru colaborări și schimb de experiență cu parteneri externi în scopul preluării celor mai bune practici în domeniul aprovizionării cu apa și canalizare, eficienței energetice etc., alte domenii prioritare.

Reiterăm că, modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea serviciilor furnizate consumatorilor sunt prioritare.