de la fondare
Evenimente

Reabilitarea Stației de Epurare continuă

Reabilitarea Stației de Epurare ia amploare. În proporție de 60% s-a reușit proiectarea obiectivelor pentru construcțiile civile, fiind expediat spre aprobare calculul procesului tehnologic de tratare a nămolului, precum și proiectele echipamentelor care urmează a fi instalate. Deși, inițial au fost înregistrate abateri de la termenul executării lucrărilor, în prezent, se află în plin proces construcția pentru amplasarea containerelor, precum și fundația depozitului pentru silos, fapt ce va permite stocarea adițională a nămolului pentru o perioadă de 24 de ore. În scurt timp, antreprenorul planifică începerea lucrărilor la Stația principală de pompare a apelor uzate, precum și a deznisipătoarelor. 

Tot de la începutul anului, în baza contractului au mai fost efectuate lucrări de demolare a Stației de pompare a nămolului primar, precum și a îngroșătorului de nămol. Totodată, menționăm, că conform programului prezentat de antreprenor, reabilitarea Stației de Epurare întârzie cu 6 luni. Prezent la fața locului, directorul general al S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, Valeriu Meșca, s-a arătat nemulțumit de acest fapt și a declarat, că specialiștii noștri vor monitoriza în permanență mersul lucrărilor, dar și calitatea acestora. Mai mult, toate neclaritățile vor fi înlăturate în cel mai scurt timp, astfel ca reabilitarea Stației de Epurare să fie executată în termene rezonabile. 

Amintim, Contractul privind ,,Reabilitarea Stației de Epurare a Apelor Uzate și Linia Nouă de Tratare a Nămolului ” a fost lansat în ianuarie 2018. Finalizarea acestuia va avea loc în anul 2021. Astfel, într-un final, va fi renovată și implementată o nouă linie de tratare a nămolului, iar prelucrarea nămolului nu se va mai face în saci Geotube, ci în centrifugi de deshidratare, asigurând deversarea apelor uzate conform parametrilor Uniunii Europene. Contractul prevede reabilitarea structurilor existente pe linia apei (decantoare primare, bazine de aerare cu nămol activ, decantoare secundare), construcţia unei noi staţii de pompare a apelor uzate şi a deznisipatoarelor, precum şi a liniei noi de tratare a nămolului (îngroşătoare, metantancuri, centrifugi). Ori altfel spus, lucrările se vor desfășura în două etape: construcție pe linia apei și construcție pe bază de nămol. Prin urmare, vor fi reabilitate 3 decantoare primare, 4 bazine de aerare și 7 decantoare secundare. În ceea ce privește linia de tratare a nămolului, urmează a fi construtie îngroșătoare pentru nămolul primar și nămolul biologic, instalate centrifugi, construit rezorvorul de gaze, iar în rezultat, se va reuși producerea gazului. 

Implementarea Contractului se desfășoară în cadrul Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chişinău, finanţat din sursele creditelor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a Băncii Europene de Investiţii (BEI), în valoare totală de circa 61,8 mln EUR şi a grantului investiţional acordat de către Uniunea Europeană, prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (UE FIV).