Apa de la robinet versus apa îmbuteliată – care e mai sănătoasă?
Fără mâncare, un om poate supravieţui chiar şi 40 de zile, dar fără apă, organismul cedează după numai trei zile. În plus, este foarte importantă şi calitatea apei pe care o bem în fiecare zi. Cu cât apa este mai pură cu atât mai bine îi va fi organismului nostru. Or, aici intervine şi întrebarea: ce alegi între apa îmbuteliată şi cea de la robinet? Ne întrebăm care este mai bună şi care este mai periculoasă pentru sănătatea noastră? La o primă impresie am fi tentaţi să alegem apa îmbuteliată. Cu toate acestea, ea nu reprezintă răspunsul corect atâta timp cât, şi cea plată, şi cea carbogazoasă, prezintă în compoziţia sa minerale. Este adevărat, apa îmbuteliată este apă minerală, însă consumul frecvent de minerale nu este recomandat dacă ne dorim un corp sănătos. Pe de altă parte, mai contează foarte mult şi ambalajul în care aceasta este îmbuteliată, precum şi modul cum se îmbuteliază şi transportul. Altfel spus, apa de la robinet, este mult mai ieftină decât cea îmbuteliată. În contextul necesităţii de a bea mai multă apă, se ridică din nou întrebarea: Cât de bună este apa îmbuteliată? Multe companii de îmbuteliere a apei susţin că aceasta provine din anumite izvoare sau locuri curate şi necontaminate, iar oamenii o consumă cu încredere. În realitate, însă practic toată apa îmbuteliată provine tot de la robinet. Aceasta este tratată, îmbuteliată şi vândută la preţuri destul de mari.
De ce SĂ BEM apă de la robinet?
„Sunt trei atuuri ale apei potabile de la robinet: este cel mai controlat aliment, atât de către autorităţi, cât şi de furnizor, corespunde calitativ perfect prevederilor legale şi este disponibilă imediat şi oricând, nu trebuie decât să deschidem robinetul”, explică dna Veronica Herţa, director general al S.A. “Apă-Canal Chişinău”.
Doar pe parcursul anului 2016, în cele două laboratoare şi anume, Laboratorul Staţiei de apă Nistru şi Laboratorul apă potabilă, ambele fiind acreditate, au fost prelevate peste 183 mii probe, efectuându-se peste 170 mii de investigaţii fizico-chimice şi peste 474 mii de încercări bacteriologice. În paralel, Centrul de Sănătate Publică, monitorizează, zilnic, conformarea la cerinţele legale ale calităţii apei. Până în 2012, singurul gust care poate fi resimţit în apa de la robinet era cel indus de clorul utilizat pentru dezinfecţie, fapt despre care nu putem vorbi în prezent, odată cu tratarea apei cu hipoclorit de sodiu.
Dacă e să ne referim la costuri, atunci, în primul rând, când cumpărăm o sticlă cu apă, nu lichidul este cel pe care îl plătim cel mai scump, ci ambalajul, care, în final, va ajunge la gunoi.
Anual, sute de miliarde de PET-uri devin, rapid, deşeuri, şi numai 16% din ele sunt reciclate. Restul poluează natura, fiind atât de încet biodegradabile, încât dispar abia după SUTE DE ANI!
Şi asta nu e tot! Pentru producerea şi comercializarea unui litru de apă îmbuteliată se consumă 3 litri de petrol! Apoi, apa minerală îmbuteliată (deci şi cea plată) este stocată, de multe ori, în condiţii improprii. La căldură, PET-ul eliberează, în apă, tot felul de substanţe nocive pentru organism. Pe care noi le bem. Respectiv, apa de la robinet, este cea mai bună soluție.
De la râu şi până la robinetul de la bucătărie, trecând prin uzinele de tratare, apa este permanent supravegheată, aşa că nu e nevoie să cumpărăm apă plată. Cea furnizată în sistemul public de distribuire al ACC este întotdeauna proaspătă şi, nefiind ambalată în sticle de plastic, ne ajută şi să protejăm mediul înconjurător.
Pentru a le aminti tuturor cât de importantă este apa pentru organism, am pus logo-ul campaniei pe 1000 de sticle a câte 1l, ceea ce reprezintă 1 m3 de apă, pentru care consumatorii din municipiul Chişinău achită 8,06 lei. Conform calculelor efectuate, îmbutelierea a 1000 de sticle de apă a câte 1l ne-a costat circa 4608.06 lei, aici însă nu au fost trecute cheltuielile de transport suportate şi salarizarea angajaţilor. Respectiv, 1l de apă îmbuteliat costă 4.6 lei. Iar un 1l de apă de la robinet, reieşind din tariful actual de 8,06 lei, costă circa 1 ban. Astfel, apa potabilă, considerată în urma testelor a fi mult mai curată, mai pură, mai gustoasă și, nu în ultimul rând, de 460 de ori mai ieftină decât cea îmbuteliată este cea de la robinet. Aceste 1000 de sticle vor fi distribuite consumatorilor noştri. Campania “Creată de natură – livrată de noi” se va desfăşura de pe 1 până pe 22 martie curent, zi în care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei. În cadrul campaniei ne propunem nu doar să distribuim cele 1000 de sticle cu apă, dar şi să repartizăm pliante informative despre calitatea apei livrată de către ACC, vom organiza Ziua uşilor deschise la Staţia de tratare a apei pentru toţi cei interesaţi de multiplele procese de purificare a apei. Campania S.A. „Apă-Canal Chişinău” va culmina pe 22 martie, zi în care toţi doritorii vor putea să testeze calitatea apei prin intermediul unui aşa-zis Laborator mobil al ACC, care va fi instalat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.