Evenimente Investiții de circa 16 milioane de lei la Stația de epurare Chișinău
În sfârșit, locuitorii capitalei vor scăpa de mirosul insalubru, emanat de nămolul acumulat la Stația de epurare Chişinău. Astfel, începând de astăzi, 21 februarie, nămolul de la Stația de epurare nu va mai fi deshidratat în saci geotube, ci va fi prelucrat mult mai rapid cu ajutorul a două centrifugi, care vor activa în regim non-stop. Prima centrifugă a fost instalată în august 2018 şi, după o perioadă de testare a acesteia, este instalată și a doua centrifugă. Deşi această investiție a costat furnizorul de apă circa 16 mil. lei, pe termen lung va aduce economii considerabile.
Directorul general al furnizorului de apă, Valeriu Meșca, a declarat, că desi sunt mari, investițiile sunt justificate, iar parte bună este că mirosul neplăcut din capital va dispărea. ,,Preconizăm treptat să modernizăm întregul proces de epurare a apelor uzate. În momentul actual, am achiziţionat din sursele proprii două centrifugi, care ne vor permite să tratăm nămolul conform standardelor europene. Instalarea acestor două centrifugi este o nouă etapă în modernizarea Stației de epurare. Acestea vor fi folosite ca sursă altertanativă de tratare a nămolului și după renovarea Stației de epurare, graţie creditului oferit de BERD și BEI în valoare totală de 24 mil. EUR, cu o parte de grant de 11 mil. EUR, acordat de către Uniunea Europeană, prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (UE FIV)”.
Drept dovadă, în cele 6 luni de la instalarea primei centrifugi, s-a reușit prelucrarea a circa 208 mii m3 de nămol. Totodată, s-au micșorat considerabil suprafețele de stocare a nămolului, iar datorită metodei de prelucrare, nămolul tratat nu mai are așa umiditate înaltă și poate fi folosit în agricultură, fără ca să mai fie depozitat în saci geotube. După prelucrarea nămolului în centrifugi, volumul acestuia s-a miscorat cu 45 la sută. Precizăm, că anual, pentru tratarea nămolului se utilizau 144 saci geotube de unică folosință, care costau peste 7,5 mil. lei, fiind depozitați pe o suprafață de circa 4 ha. Mai mult, în perioada când se transporta nămolul stocat în saci geotube, în mun. Chișinău se răspândea un miros pestilenţial, care era resimţit pe o arie extinsă, provocând incomodităţi mari populaţiei din zonă.
Prezent la evenimentul de lansare, primarul general de Chișinău, Ruslan Codreanu s-a arătat mulțumit și a declarat că își dorește modernizări în toate domeniile. ,, Eu țin să felicit colegii mei de la S.A. ,, Apă-Canal Chișinău” și vă dau asigurări că odată cu instalarea acestor centrifugi cu toții vom avea de câștigat. Locuitorii capitalei nu vor mai simți mirosul neplăcut atunci când la Stație au loc lucrări de golire a nămolului acumulat în sacii geotubi. În ceea ce privește furnizorul de apă, instalarea centrifugilor înseamnă tratarea nămolului conform practicilor europene”.
Precizăm, că zilnic, în grătarele de la Stația de epurare sunt stocate circa 15 tone de deșeuri menajere, fapt ce ne face să credem, că mulți consumatori confundă canalizarea cu un coș de gunoi. Cu toate acestea, Stația de epurare activează la parametrii normali și reușește să facă față volumului mare de ape uzate. Astfel, zilnic în prelevatorul de la Stație, intră circa 150 mii m3 de ape uzate, care, după tratare, sunt deversate în râul Bâc şi de unde ulterior este folosită de agricultori la irigarea terenurilor.
Reamintim, că în ianuarie 2017, s-a dat startul reabilitării Staţiei de epurare şi liniei noi de tratare a nămolului. Finalizarea acestuia va avea loc în anul 2021. Astfel, într-un final, va fi renovată și implementată o nouă linie de tratare a nămolului, iar prelucrarea nămolului se va efectua în centrifugi de deshidratare, asigurând deversarea apelor uzate conform parametrilor Uniunii Europene. Contractul prevede reabilitarea structurilor existente pe linia apei (decantoare primare, bazine de aerare cu nămol activ, decantoare secundare), construcţia unei noi staţii de pompare a apelor uzate şi a deznisipătoarelor, precum şi a liniei noi de tratare a nămolului (îngroşătoare, metantancuri, centrifugi). Altfel spus, lucrările se vor desfășura în două etape: construcție pe linia apei și construcție pe bază de nămol. Prin urmare, vor fi reabilitate 3 decantoare primare, 4 bazine de aerare și 7 decantoare secundare. În ceea ce privește linia de tratare a nămolului, urmează a fi construtie îngroșătoare pentru nămolul primar și nămolul biologic, instalate centrifugi, construit rezorvorul de gaze, iar în rezultat, se va reuși producerea gazului.
În prezent, proiectarea obiectivelor pentru construcțiile civile s-a reușit în proporție de 60 la sută, fiind expediat spre aprobare calculul procesului tehnologic de tratare a nămolului, precum și proiectele echipamentelor care urmează a fi instalate. Se află în plin process de derulare construcția destinată pentru amplasarea containerelor, precum și fundația depozitului pentru silos, fapt ce va permite stocarea adițională a nămolului pentru o perioadă de 24 de ore. În scurt timp, antreprenorul planifică iniţierea lucrărilor la Stația principală de pompare a apelor uzate, precum și a deznisipătoarelor.
De la începutul anului curent, în baza contractului au mai fost efectuate lucrări de demolare a Stației de pompare a nămolului primar, precum și a îngroșătorului de nămol.