Ziua mondială a apei! Protejați apa-Protejați viața!
Fără Apă, Viața nu ar exista! Pe 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei și are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Este o zi în care reflectăm asupra importanței apei în viața noastră de zi cu zi, cât și să ne amintim de cei care nu dispun de resurse adecvate de apă potabilă.
În acest scop, administrația furnizorului de apă vine cu un îndemn către toți consumatorii să protejeze această sursa vitală, dar epuizabilă.
În multe dintre cele mai sărace părți ale lumii, alimentările cu apă potabilă sunt poluate și reprezintă un pericol constant pentru populație. O sumedenie de boli, multe dintre ele ducând la deces, sunt transmise prin apa contaminată, consumată de populație în lipsa unei alternative. Contaminarea apei este produsă de cele mai multe ori de acțiunile umane: deșeuri aruncate în apă, distrugerea habitatelor acvatice etc.
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. Sloganul pentru anul 2019 este „Apă pentru toată lumea” („Water for all citizens”), însoțit de îndemnul Oricine sunteți, oriunde v-ați afla, aveți dreptul la apă!
Ziua Mondială a Apei, atrage atenţia în acest an asupra importanţei apei ca resursă vitală pentru siguranţa alimentară.
Pornind de la realitatea că aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie, în timp ce resursele de apă dulce sunt în scădere, obiectivele Zilei Mondiale a Mediului privesc:
– raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară;
– reducerea risipei de alimente: 30% din alimentele produse la nivel mondial sunt aruncate;
– promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă.
Cantitatea de apă necesară pentru producerea hranei este de trei ori mai mare faţă de necesarul pentru băut, ceea ce arată importanţa apei ca pilon esenţial al securităţii alimentare.
În condiţiile în care populaţia lumii este în continuă creştere, iar 30% din alimentele produse pe plan mondial rămân nefolosite şi se risipesc, resursele de apă ale omenirii, considerate în descreştere, vor deveni în curând insuficiente pentru satisfacerea necesităţilor alimentare.