Curțile blocurilor locative vor fi amenajate după finalizarea lucrărilor de reabilitare a rețeleor de apeduct!
Ca urmare a publicațiilor apărute în mass-media, privind starea nesatisfăcătoare a suprafeţelor afectate de lucrările de schimbare a reţelelor de alimentare cu apă, S.A. „Apă-Canal Chişinău” vine cu următoarele precizări.
În momentul de faţă, este în plină desfăşurare Programul de reabilitare a cca. 140 km de reţele de apă din mun. Chişinău (accentul fiind pe schimbarea reţelelor de apă din cartierele locative), finanţat din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ale Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi din grantul investiţional oferit de Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a Uniunii Europene (FIV).
Astfel, în prezent, pe mai multe străzi din capitală au loc lucrări de renovare a rețelelor de apeduct, iar curțile blocurilor din sectoarele Botanica și Ciocana s-au transformat în adevărate şantiere. Ca urmare a săpăturilor efectuate de muncitori, în scopul pozării rețelelor de apeduct noi, au fost deteriorate trotuarele si terenurile adiacente, fapt ce a trezit nemulțumirea locatarilor. În conformitate cu cerinţele contractuale, până la finalizarea definitivă a lucrărilor, antreprenorii au obligaţia de a restabili temporar suprafeţele deteriorate, asigurând confortul minim necesar pentru deplasarea locuitorilor.
Administrația furnizorului de apă dă asigurări, că după ce vor fi finalizate toate lucrările, inclusiv testările hidraulice şi reconectarea consumatorilor la reţelele noi construite, zonele afectate (suprafeţele asfaltice, zonele verzi etc.) vor fi readuse la starea lor iniţială.
Furnizorului de apă cere scuze de la locuitorii mun. Chişinău pentru orice disconfort provocat de lucrările de reparație.
Subliniem, că executarea lucrărilor menţionate este indispensabilă pentru îmbunătăţirea sistemului de alimentare cu apă şi prevenirea avarierilor. Majoritatea reţelelor de apă din gestiunea S.A. „Apă-Canal Chişinău” sunt din oţel şi au un grad înalt de uzură, care zilnic provoacă o mulţime de avarieri şi, respectiv, necesită intervenţia echipelor de reparaţii. În rezultatul acestor intervenţii, suprafeţele asfaltice/verzi sunt deteriorate, creând astfel disconfort pentru locuitorii municipiului.
Implementarea Programului de reabilitare a reţelelor de apă va aduce următoarele beneficii:
– îmbunătăţirea fiabilităţii serviciilor de alimentare cu apă pentru consumatori;
– scăderea numărului de avarieri şi reducerea pierderilor de apă;
– reducerea risipei de resurse şi economii de energie.
Pe viitor, pentru a evita asemenea situații, în preajma oricărui şantier vor fi amplasate suplimentar, panouri informative cu următoarele date: cine efectuează lucrările, în baza cărui contract, termenul de execuție, dar și denumirea obiectului care se construieşte.