Informaţii fascinante şi curiozităţi despre apă
Ai crede că apa rece este mai grea decât apa caldă? Sau că apa caldă poate, de fapt, îngheţa mai repede decât cea rece, în anumite circumstanţe?
Multe dintre proprietăţile ciudate şi interesante ale apei fac viaţa noastră posibilă. Deci, haideţi să vedem alte curiozităţi şi informaţii fascinante despre apă.
Paradoxul Mbemba, misterul încă nerezolvat al apei
– Paradoxul Mbemba sau Efectul Mbemba, prevede, că apa fierbinte, în anumite condiţii, poate îngheţa mai repede decât cea rece, desi, în timpul congelării ea va trebui să treacă şi temperatura apei reci.
Panou-Bilboard care produce apă
– În Peru există un panou, care produce apă potabilă din aer.
Panoul este unul real, fiind situat în Lima, Peru şi produce aproximativ 100 de litri de apă pe zi, doar din umiditate, un sistem de filtrare şi un pic de ingeniozitate gravitaţională.
Deoarece Lima se află de-a lungul Oceanului Pacific, umiditatea în medie pe oraş este în jur de 88% (dimineaţa se apropie de 100%). Ţinând cont, că Lima, de asemenea, se află şi în partea de nord a celui mai uscat deşert Atacama, unde practic nu plouă, acest panou extrage apa din aerul umed, atât de necesară aici, care, în cele din urmă, poate fi folosită de localnici.
– Însăşi apa nu conduce curentul electric, însă, acest fenomen este posibil datorită impurităţilor care se găsesc în ea.
– Există aproximativ 1,5 mil km3 de apă pe Pământ, asta e circa 1,5 miliarde de trilioane de litri sau 800 de miliarde de piscine olimpice. Dacă toată această apă se va răspândi egal pe toată suprafaţa Pământului, aceasta va avea o adâncime de 3 700 m.
– Pe Pământ, circa 97% de apă este sărată. 2.1 % este închisă în calotele polare şi mai puţin de 1% este disponibilă ca apă potabilă.
– Apa este a doua cea mai răspândită moleculă în univers, cea mai frecventă fiind hidrogenul gazos, H2.
– Cel mai mare nor de vapori de apă cunoscut a fost descoperit de oamenii de ştiinţă NASA în jurul unei găuri negre, aflate la o distanţă de 12 miliarde de ani lumină de Pământ. Remarcabil e faptul, că aici este de 140 trilioane de ori mai multă apă decât în toate oceanele de pe Terra.
– Antarctica a fost acoperită de gheaţă mai mult de 30 de mil. de ani. În momentul de faţă, este acoperită cu 10 mii de miliarde de tone de zăpadă şi gheaţă.
– Există gheaţă la polii Lunii, precum şi la polii planetelor Marte şi Mercur.
– Corpul nostru este constituit din 60% – 70% apă. Cantitatea de apă se schimbă la diferite momente ale vieţei noastre. Fătul uman este alcătuit din aproximativ 95% apă în primele luni şi ajunge la 77% – la naştere. O persoană de circa 70 kg, conţine 42 l de apă.
Câtă apă utilizăm
– Fiecare dintre noi bea aproximativ 1 m3(1000 l) de apă în fiecare an.
– Un duş făcut cinci minute foloseşte 200 l de apă. Utilizăm 8 litri de apă pentru a spăla o toaletă şi aproximativ aceeaşi cantitate de apă pentru a spăla dinţii. Folosim 200 litri de apă pentru a produce boabele necesare pentru o ceaşcă de cafea. Este nevoie de 15 000 de litri de apă pentru a produce 1 kg de carne de vită. Este nevoie de 100 de litri pentru a face 2 felii de pâine şi 65 de litri pentru caşcavalul din sandwich-ul consumat. Un kilogram de bumbac, este suficient pentru o că