Apă potabilă sigură și curată!
Apa este o resursă prețioasă care trebuie ocrotită, atât pentru sănătatea și traiul nostru, cât și pentru ca vegetația și fauna de pe această planetă să se poată dezvolta într-un mod armonios. Avem nevoie de apă pentru a supraviețui și este legitim să preluăm și să distribuim apa pentru existența noastră. Acest lucru trebuie însă să fie făcut într-un mod echitabil și durabil, dacă dorim ca noi, oamenii, să putem coexista noi între noi, împreună cu celelalte specii și în concordanță cu natura, atât în prezent, cât și pe viitor.
Apa municipală este accesibilă nu doar în locuințe, ci și în spațiul public, prin intermediul instituțiilor publice (unități de învățământ etc.), a cișmelelor publice (buvete) sau prin solicitarea unui pahar de apă de la robinet entităților private (localuri, cafenele etc.).
În lipsa unei informări adecvate, multe persoane consideră, că apa de la robinet este de o calitate proastă, fapt contrazis de monitorizările realizate și raportate. Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, este necesară o informare corectă asupra tuturor opţiunilor, cu plusurile şi minusurile fiecăreia dintre acestea. Responsabili de informare sunt atât autoritățile, furnizorul de apă, prin comunicarea informațiilor pertinente și complete, cât și din partea cetățenilor, care trebuie să se intereseze cu privire la calitatea apei municipale
Apa municipală din zonele de aprovizionare cu apă mari este monitorizată în permanență de Direcțiile de Sănătate Publică, precum și de distribuitorul de apă în sistemele centralizate. Înainte de pomparea în reţeaua de distribuție a mun. Chişinău, furnizorul de apă monitorizată zilnic calitatea apei la peste 25 de parametri fizico-chimici şi bacteriologici. Specialiștii furnizorului de apă, de comun acord cu cei de la Centrul de Sănătate Publică din mun. Chişinău, precum și celelalte instituții de mediu, colaborează pentru menținerea unei calități superioare a apei potabile.
Calitatea apei în procesul de tratare şi în sistemul public de alimentare cu apă potabilă este verificată lunar la toţi parametrii indicaţi în actele normative existente şi în conformitate cu graficele de prelevare a probelor şi efectuare a investigaţiilor de laborator, aprobate de Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău.
Astfel, în perioada 01.05.-31.05.2019, de către specialiştii Laboratorului apă potabilă, precum şi cei ai Laboratorului Staţia de apă Nistru au fost prelevate 16096 probe, fiind efectuate 30243 de încercări fizico-chimice și 2954 de încercări bacteriologice.
În contextul dat, reiterăm importanţa semnalării de către consumatori a cărorva nereguli, observate la sistemul centralizat de alimentare cu apă şi de canalizare, cu indicarea informaţiei şi datelor concrete de contact (adresa locuinţei, nr. apartamentului, numele/prenumele, nr. de telefon etc.), în scopul întreprinderii prompte a măsurilor necesare. Menţionăm, că rezultatele investigaţiilor fizico-chimice şi bacteriologice ale apei potabile distribuite în reţeaua centralizată de alimentare cu apă, sunt publicate trimestrial pe site-ul S.A. „Apă-Canal Chișinău”.