Administrația ACC, prezentă la o nouă ediţie EXPO APA 2017
Recent, administraţia S.A. “Apă-Canal Chişinău” a participat la o nouă ediţie a Forumului Regional al Apei Dunăre – Europa de Est, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului din Bucureşti, organizat de către Asociaţiei Române a Apei. Expoziţia reprezintă cel mai important eveniment anual din sectorul apei, ajungând deja la ediţia cu numărul 19, în cadrul acesteia fiind amenajate atât standuri ale furnizorilor de specialitate din domeniul apei, unde sunt expuse echipamente şi tehnologii, cât şi standuri ale Comitetelor Teritoriale ale Asociaţiei Române a Apei, unde operatorii îşi expun ultimele realizări. La acest eveniment participă anual peste 1.500 de reprezentanţi ai operatorilor de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare, ai autorităţilor centrale şi locale, ai institutelor de învăţământ superior şi cercetare, ai organizaţiilor internaţionale de profil, ai Comisiei Europene şi ai instiţuţiilor financiare internaţionale. La invitația, Asociației Române a Apei și administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău” a participat la acest eveniment.
În cadrul Forumului s-au desfăşurat mai multe evenimente, cum ar fi Conferinţa Internaţională “Soluţii sustenabile în Managementul Apei”, seminarul Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, workshop-ul economic regional “Serviciile Publice de Apă la nivel internaţional: organizare, funcţionare, finanţare, prezentări de proiecte şi ale firmelor participante. Manifestările Expo Apa oferă posibilitate producătorilor și importatorilor de materiale și echipamente din sectorul apei să își prezinte cea mai bună ofertă, astfel încât proiectanții, constructorii și companiile de apă să poată să ia cele mai bune decizii pentru îmbunătățirea calității apei în țara noastră. De asemenea, cu ocazia Forumului Regional al Apei, profesioniştii din domeniu au ocazia de a-și face cunoscute atât realizările de peste an cât şi perspectivele de dezvoltare a societăţilor pe care le reprezintă, află soluții inovative de ultimă oră, pentru cele mai diverse domenii profesionale din sectorul alimentării cu apă și de canalizare-epurare. La deschiderea oficială a manifestărilor au participat reprezentanți ai instituțiilor europene, autorităților publice centrale și locale, operatorilor de servicii de alimentare cu apă și de canalizare-epurare, ai firmelor de consultanță, ai asociațiilor profesionale din regiune, ai mediului academic, ai mediului profesional și ai altor instituții relevante.
Prezenți la eveniment, reprezentanții ACC au dat asigurări că vor continua proiectele de colaborare deja demarate și vor prelua cu succes practicile bune implimentate de colegii din România.
În opinia administraţiei S.A. ”Apă-Canal Chișinău”, doar printr-o strânsă conlucrare dintre autorităţi-furnizori, se va reuşi finalizarea programelor în derulare şi accesarea de fonduri europene. Pentru reuşita acestui obiectiv, sunt necesare comunicarea, transparenţa şi, nu în ultimul rând, schimburile de experienţă. De aceea, organizarea unor astfel de evenimente, ca Expo Apa 2017 și trasarea unor noi parteneriate vor permite implimentarea noilor tehnologii și atragerea de noi investiții în domeniu.
Tocmai de aceea, după finalizarea forumului, reprezentanţii ACC au mers într-o vizită de lucru la RAJA SA Constanţa . Vizita nu este întâmplătoare, deorece deja de mai mulţi ani, S.A. „Apa-Canal Chișinău” este un partener fidel al RAJA SA Constanţa existând un program de colaborare. În cadrul vizitei de lucru, specialiştii noştri au vizitat Staţia de Epurare de la Constanţa. Scopul vizitei fiind primordial, în contextul renovării Staţiei de Epurare de la Chişinău, conform proiectul de modernizare a întreg sistemului de aprovizionare cu apă şi sanitaţie a capitalei, finanţat de către BERD şi BEI – „Programul de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă din Chişinău”.
Reamintim, că în conformitate cu Programul de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat din creditele BERD şi BEI, S.A. „Apă-Canal Chişinău” preconizează reconstrucţia şi modernizarea Staţiei de epurare, cu construcţia instalaţiilor de prelucrare a nămolului. Cea mai mare parte de investiții sunt destinate primei faze de reabilitare a Stației de Epurare și a circa 7 km de rețele magistrale de canalizare. În special la SE este prevăzută construcția instalațiilor noi de tratare a nămolului, cu obținerea biogazului utilizat pebtru producerea energiei electrice și termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură.